Kod Gacka pronađeni ostaci crkve koju je sagradila Jelena Lazarević

Područje Hercegovine je pravi izazov za arheologe. Ovih dana stručnjaci Muzeja Hercegovine nastavili su iskopavanja na lokalitetu Cernica kod Gacka. Tu su pronađeni ostaci jedne od crkava koje je u ovom kraju sagradila Jelena Lazarević, kćerka Svetog kneza Lazara i kneginje Milice.

Ostaci crkve u Cernici - Foto: RTRS

Ostaci crkve u CerniciFoto: RTRS

Iskopavanja u Cernici počeli su meštani 2013. godine , a od 2018. Muzej Hercegovine u saradnji sa Biološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu obavlja istraživanja ovog značajnog nalazišta.

Arheološki nalazi govore da je reč o srednjovjekovnoj crkvi s kraj 14. i početka 15. veka.

– Ova srednjovekovna crkva na kojoj se sada nalazimo je obnovljena u 16. veku jer imamo delove srednjovekovnih nadgrobnh spomenika stećaka i pored tih delova uočava se kamen koji je iz prethodnih građevina korišten. Ustanovili smo i da je prizidana grobnica, gde je sahranjen knez Nikola Rasković, iz 1453.  – kaže Ivana Grujić, kustos arheolog.

Tokom iskopavanja srednjovekovne crkve, arheolozi su pronašli i mnogo artefakata koji upućuju na period iz 12. veka, što ukazuje da je ispod ove crkve bila još starija sakralna građevina.

Cernica je poznata po tome da se u njoj nalazio srpski srednjovekovni grad Ključ u kome je kratko stolovao Rastko Nemanjić, pre nego što je otišao iz očevog dvora na Svetu Goru i postao Sveti Sava.

Meštanin Cernice Jovan Bajčetić na čiju inicijativu je počelo istraživanje ovog lokaliteta, i danas pamti predanja koja govore da se u ovom mestu nekada nalazilo šest crkava, koje su i sada zakopane.

 

 

IZVOR:RTRS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*