Kolač sa prokupcem (recept)

Kako je oktobar u toku, a berba grožđa u punom jeku, našao se tu i Međunarodni dan  prokupca koji je obeležen 14.10. Nadamo da će vam se ova priča dopasti, a sve je nekako povezano.

 

Kolač sa prokupcem (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

U potrazi za autentičnim srpskim receptom naišli smo na pravi biser, a da to nismo očekivali. Naime, u beležnici bake Milane Knežević iz sela Venčac u Aleksandrovačkoj župi, u zaostavštini je ostao recept za pripremu kolača od sorte grožđa prokupac. Kakvo divno iznenađenje ako znamo da je prokupac autohtona srpska odomaćena sorta vinove loze!

Na naš poziv da uspostavimo interakciju sa čitaocima kako bi zajednički krenuli u potragu za autentičnim srpskim receptom, stigao je i ovaj, koji je već na prvo čitanje postao favorit.

Kolač se pravi od domaćih kora i sorte grožđa prokupac, i to kada je grožđe dobro sazrelo i odstojalo na tavanu da se prirodno suši sve do Božića. Takvo polusuvo grožđe se ranije u selima jelo tokom zime kao nezamenjiv retki slatkiš.

Evo recepta:

Za domaće kore je potrebno:

  • 700 g brašna
  • prstohvat soli
  • 45 ml ulja (3 kašike)
  • 3,5-4 dl vode
  • ulje za premazivanje kora
Kolač sa prokupcem (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Testo zamesiti i podeliti na 4-5 jednakih delova. Svaki deo premesiti, malo rastanjiti oklagijom, nauljiti i ostaviti ih da odstoje oko sat vremena.

Staviti čist beli čaršav na sto, lagano razvući koru; svaku koru nauljiti sa 2 kašike ulja, posuti šećerom po ukusu – 4 do 5 kašika, u zavisnosti od toga u kojoj je fazi grožđe, odnosno da li je svežije ili polusuvo. Svako zrno grožđa pre spuštanja na koru stisnuti da pukne i ređati po celoj kori.

Uviti koru. U nauljen pleh ređati kore, premazati uljem i peći na 200 stepeni Celzijusovih oko 40 minuta da kolač lepo porumeni. Kada se prohladi, kolač posuti šećerom u prahu.

Kolač je mnogo lepši ako se peče u šporetu na drva. Poslužiti ga na Badnje veče. Tako kaže originalni recept.

Napomena: imali smo priliku da ovih dana dobijemo grožđe sorte prokupac, pa smo recept odmah isprobali. Jasno nam je da je teško doći do ove sorte grožđa, pogotovo polusuvog ploda, ali ideja je da se sačuvaju autentičan srpski recepti.

Zahvaljujemo se čitateljki koja nam je poslala recept.

Uživajte!

Više recepata Vesne Laćarak možete pogledati na rubrici Okusi svet.

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*