Kolašin: Za projekte 50 miliona evra

Vlada CG ulaže u Kolašin, budući centar zimskog turizma. Gradi se šestosedna žičara kapaciteta 1.600 skijaša.

Gradić podno Bjelasice, Kolašin, postaće okosnica zimskog turizma Crne Gore, a za kapitalne projekte država će uložiti 50 miliona evra. Savet za privatizaciju i kapitalne projekte jednoglasno je usvojio izveštaj o rezultatima pregovora po osnovu međunarodnog tendera za izdavanje u dugoročni zakup (90 godina) zemljišta za izgradnju baznog naselja planinskog centra „Kolašin 1.600“, površine 271.990 kvadrata, po fiksnoj zakupnini od 0,10 evra po kvadratu. Sastavni deo ugovora čini investicioni program predstavljen u četiri klastera, od čega je predviđeno ulaganje od 12,8 miliona u prvom klasteru, odnosno za prve četiri godine.

Prostornim planom posebne namene „Bjelasica i Komovi“ i detaljnom razradom lokaliteta „Kolašin 1.600“ ta lokacija je prepoznata kao okosnica razvoja zimskog turizma u severnom regionu Crne Gore sa još sedam zimskih centara – Žarski, Cmiljača, Torine, Kolašin 1.450, Jelovica sa golf naseljem, Komovi i Eko-adventur park „Komovi“ – navodi se u saopštenju Vlade.
Projektom je predviđena izgradnja šestosedne žičare sa četiri kilometra staza kapaciteta 1.600 skijaša na sat, koja će „putovati“ do 2.070 metara nadmorske visine. Uz to, uslediće i izgradnja sistema za veštački sneg i akumulaciono jezero. U toku je izgradnja puta od skijališta „Kolašin 1.450“ do skijališta „Kolašin 1.600“, čija je vrednost dva miliona evra, a završena je trafostanica „Jezerine“.
izvor: novosti.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*