Prinosi pšenice slabiji od očekivanih

Žetva pšenice na području Subotice konačno je završena, a trajala je više od mesec i po dana pošto su kiše u nekoliko navrata prekidale njenu realizaciju. U Poljoprivrednoj stručnoj službi kažu da su prinosi slabiji od očekivanih, a da bi se to moglo reći i za kvalitet.

Pšenica je požnjevena sa ukupno 20 000 hektara, uz prosečan prinos od oko 6 tona po hektaru. Iako je prinos nešto bolji od proseka, manji je od onog što se očekivalo nakon prvih otkosa. Vremenske prilike, prema rečima savetodavaca Poljoprivredne stručne službe, krive su i za kvalitet hlebnog zrna.

– Prvi otkosi su bili dobri, a posle je zbog velike količine padavina pao prinos, a i kvalitet zrna. Kako je žetva odmicala, tako su vremenske neprilike uticale na pad prinosa a i lošiji kvalitet, žetva je trajala mesec i po dana što ne pamtimo da je bilo. Hektolitar je krenuo sa 77, a zbog kiše je završio sa 66 – objašnjava Neven Orčić, savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi.

Suncokret koji je zasejan na povšini od oko 7 hiljada hektara je u fazi nalivanja i zrenja, pa se prvi otkosi ove kulture očekuju sredinom avgusta. I skidanje kukuruza planirano je za isti period, ako vremenske prilike to budu dozvolile.

– Kod ranih hibrida kukuruza trenutno je završeno nalivanje, otpušta vlagu pa se početak skidanja kukuruza očekuje vrlo rano, ukoliko budu povoljni klimatski uslovi. Potrebno je da vlaga padne ispod 14 i onda se može krenuti sa skidanjem kukuruza, a očekujemo da će to biti negde oko 15. ili 20. avgusta – kaže Orčić.

Izvor: Subotica.com

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*