Količina otpada u svetu do 2050. porašće za 70 odsto

Količina svetskog otpada mogla bi da se poveća za 70 procenata do 2050. godine pošto raste urbanizacija i stanovništvo, objavila je Svetska banka, procenjujući da će Južna Azija i region podsaharske Afrike generisati najveći rast smeća.

Države bi mogle da ostvare ekonomsku i ekološku korist s boljim prikupljanjem, recikliranjem i odlaganjem smeća, navodi se u izveštaju Svetske banke, koja je izračunala da se, umesto toga, trećina svetskog otpada baca van deponija – na otvorenom, bez tretmana, prenosi „Tomson Rojters“.

Rast otpada će nadmašiti rast stanovništva, i dostići će 3,4 milijarde tona do 2050. godine u odnosu na oko 2,0 milijarde tona iz 2016., navodi se u izveštaju.

Ubrzano gomilanje otpada takođe može uticati na klimatske promene, imajući u vidu da uz aktuelni nivo reciklaže trenutne količine smeća generišu oko 5,0 procenata emisije ugljenika, prenosi RTV.

Plastične mase, koje hiljadama godina zagađuju vodene tokove i ekosisteme, čine 12 procenata ukupnog otpada, upozorava Svetska banka.

Izvor: RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*