Kolinda „zaratila“ sa Sarajevom

Izjava hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, izrečena u Izraelu, da je BiH pod kontrolom militantnog islama, izazvala je niz reakcija u Hrvatskoj. Kolinda Grabar Kitarović je, po svom običaju, demantovala da je tako rekla, ali je, ujedno, najavila da bi trebalo preispitati odnose Hrvatske i BiH.

AP Photo

Nisam to rekla, apsolutno ne, a reakcije iz BiH u kojima se Hrvatska izjednačava sa fašizmom u potpunosti odbacujem – reagovala je hrvatska predsednica uz tvrdnje da nijednom izraelskom listu, pa ni „Džeruzalem postu“ nije dala intervju.

Za reakcije iz BiH hrvatska predsednica kaže da pokazuju agresivnost te zemlje prema Hrvatskoj i da je to razlog da se preispitaju odnosi.

– Reagovati na neproverene napise medija je u međudržavnim odnosima neuobičajeno. Svaka država najpre bi poslala svog ambasadora u Hrvatskoj da proveri navode, pa bi onda reagovala na odgovarajući način – kažu u kancelariji hrvatske predsednice.

Ovo nije prvi put da izjave i tvrdnje Kolinde Grabar Kitarović izazivaju žestoke reakcije u BiH, jer su slične reakcije bile kada je govorila o opasnosti od islamskih fundamentalista. Isto tako je Kolinda Grabar Kitarović iskazala nezadovoljstvo izborom Željka Komšića u Predsedništvo BiH, a nije dobro dočekala ni reakcije nekih političara iz susedne države oko najava da BiH želi da stopira izgradnju Pelješkog mosta.

Međutim, Kolinda Grabar – Kitarović je do sada više puta demantovala izjave koje je dala medijima, poput intervjua švajcarskoj televiziji, kada je opravdavala ponašanje hrvatske policije prema imigrantima i njihovo nasilno vraćanje u BiH. Tvrdila je da su pogrešno interpretirane njene reči, na šta je usledila vrlo oštra reakcija televizije, u kojoj se dokumentovalo sve što je ona govorila.

Hrvatski državni vrh se još nikada nije tako izjašnjavao o BiH, tvrdnjama da je „nestabilna država“, pa je i nova reakcija Kolinde Grabar Kitarović svakako najdirektniji udar na susede.

IZVOR:VEČERNJE NOVOSTI

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*