Kolona na Horgošu duga pet kilometara, Horgoš 2 otvoren samo za izlaz iz Srbije

HORGOŠ –

Uprava granične policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije postigla je dogovor sa kolegama iz Mađarske o prevođenju Graničnog prelaza „Horgoš 2“ u prelaz koji će danas do 19.00 časova biti korišćen samo za izlazak iz Srbije, odnosno za ulazak u Mađarsku, saopštio je AMSS.

                             Foto: Tanjug

Kako se navodi, ova odluka je doneta u cilju rasterećenja Graničnog prelaza Horgoš, na kojem vozila iz Srbije čekaju u kilometarskim kolonama.

Sve raspoložive saobraćajne trake na prelazu Horgoš 2, ukupno ih je četiri, u naredna dva sata biće otvorene za sve one koji iz Srbije žžele da pređu u Mađarsku.

Sa glavnog graničnog prelaza Horgoš saobraćajna policija će u tom periodu preusmeravati saobraćaj na „Horgoš 2, granični prelaz koji radi do 19.00 časova, navodi se u saopštenju.

Kolona na Horgošu duga pet kilometara, putnici čekaju pet sati

I ovog vikenda pojačan je saobraćaj na putevima u Srbiji, na graničnom prelazu Horgoš se na ulazak u Mađarsku čeka najmanje pet sati, a kolona vozila duga je pet kilometara.

U Graničnoj policiji apeluju na putnike da koriste alternativne pravce, odnosno manje granične prelaze ka Mađarskoj, gde je i manja frekvencija saobraćaja, a da izbegavaju granični prelaz Horgoš.Kolona vozila kreće se već od petlje ka Kanjiži, a uglavnom su to putnici koji dolaze iz Turske i idu ka Nemačkoj, ali i drugim zemljama EU.

Pomoćnik komandira u stanici Granične policije Horgoš Borko Sparić rekao je Tanjugu da zadržavanja na ovom graničnom prelazu traju oko 300 minuta i da se saobraćaj odvija veoma otežano zbog velikog priliva putnika.

On je rekao da na ulazu u Srbiju nema družih zadržavanja, da se na graničnom prelazu Horgoš 2 na izlazu iz zemlje čeka 180 minuta, a kolona je dugačka kilometar i po.

„Uglavnom se mnogi vraćaju sa godišnjih odmora i idu ka zemljama EU, pretežno su to turski državljani koji su u tranzitu kroz našu zemlju, a saobraćaj se otežano odvija i sa strane mađarskih pograničnih organa“, rekao je Sparić.

Dodao je da naši državljani uglavnom prihvataju sugestije Granične policije pa koriste alternativne pravce, odnosno manje granične prelaze gde se ne čeka toliko dugo – počev od Bačkog brega do Đale.

On kaže da je turistička sezona u jeku i da se mnogi vraćaju sa godišnjih odmora, kao i da bi takva situacija mogla da potraje do 15. septembra.

Posebno je, dodaje, kritično vikendom, ali i polovinom i krajem meseca kada je najveći priliv putnika.

Sparić je podsetio da se vozila sa auto-puta Beograd-Horgoš preusmeravaju povremeno ka graničnom prelazu Kelebija.

Putnici koje je ekipa Tanjuga zatekla u koloni na Horgošu kažu da čekaju minimum pet sati na ulaz u Mađarsku i da im posle godišnjeg odmora praktično skoro ceo dan prolazi u čekanju.

Turski državljanin Sankan Čaka rekao je da putuje u Nemačku i da čeka na graničnom prelazu Horgoš već šest sati.

„Vraćam se sa odmora, situacija uopšte nije sjajna, jer nam praktično pola dana prolazi u čekanju da pređemo ovaj granični prelaz, pa onda nas čeka još dug put do Nemačke“, požalio se taj putnik.

Srpski državljanin koji živi i radi u Nemačkoj čekao je na graničnom prelazu Horgoš jutros od pet sati.

„Iznenađen sam ovom gužvom i ovim kolonama. Krenuo sam iz Bačke Palanke jutros u pet sati, toplo je i sparno, a Nemačka je još daleko“, kaže on.

Dželamet Iteskin rekao je da je bio na odmoru i da takođe ide u Nemačku sa porodicom i da je u koloni pet sati.

„Sa suprugom i troje dece bili smo na odmoru u Turskoj, sada se vraćamo, veoma smo iscrpljeni zbog višesatnog čekanja, ali se nadamo da ćemo što pre biti kod kuće“, rekao je on.

Predstavnici Crvenog krsta Srbije i Komesarijata za izbeglice, ali i Granične policije oko 14.30 dopremili su pijaću vodu koju su delili putnicima koji čekaju na Horgošu.

Auto-moto savez Srbije (AMSS) saopštio je ranije da je na prelazima prema Mađarskoj, zbog pada sistema mađarske granične kontrole, obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila.

Kako je saopštila Uprava granične policije, na putničkim terminalima vozila na Gostunu na ulaz u zemlju čekaju do 60 minuta a na izlaz 40 minuta, kod Preševa na ulaz čekaju do 60, a na izlaz do 30 minuta, dok se na Gradini na ulaz čeka 25 minuta.

Na teretnim terminalima, osim prema Mađarskoj, nema zadržavanja.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*