Komemoracija i sahrana fotoreportera Jaroslava Papa sutra u Novom Sadu

NOVI SAD –

Komemoracija Jaroslavu Papu biće održana sutra, 18. avgusta, u Kulturnom centru Novog Sada u organizaciji Udruženja novinara Srbije i Foto asocijacije Vojvodine sa početkom u 11 sati. Sahrana Jaroslava Papa je sutra u 13.30 na Gradskom groblju u Novom Sadu.

U lovištu „Kazuk“, u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje podunavlje“, u kojem je, decenijama, beležio veličanstvene slike prirode koje su obišle ceo svet, juče je, iznenada, preminuo Jaroslav Pap, jedan od najvećih fotoreportera ne samo u Srbiji, nego i u širem okruženju.

jaroslav, pap, crop

Izvor: RTV

Pap je rođen 7. jula 1957. godine u Laliću, gde je pohađao osnovnu školu. Srednju fotografsku školu „Đorđe Zličić“ završio je u Novom Sadu. Fotografijom je profesionalno počeo da se bavi 1984. godine, u redakciji novosadskog „Dnevnika“, gde je prošao put od fotoreportera-pripravnika do urednika fotografije.

Od 2013. godine radio je kao fotoreporter i urednik fotografije u Novinskoj agenciji Tanjug, a od 2018. i u Radio-televiziji Vojvodine.

U izuzetno bogatoj karijeri je, uz ostalo, pratio i snimao burne događaje vezane za prevrat u Rumuniji krajem osamdesetih, ratna zbivanja u Istočnoj Slavoniji, Baranji zapadnom Sremu početkom devedesetih, i agresiju NATO alijanse na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Više od 1.000 njegovih fotografija o tim događajima emitovano je u zemlji i inostranstvu, posredstvom najemeninetnijih svetskih novinskih agencija sa kojima je sarađivao, od Asošijeted presa do Rojtersa.

Gotovo četiri decenije kontiniurano je pratio i beležio i sve druge događaje, od lokalnih do međunarodnih, poput susreta svetskih lidera na Sanktpeterburškom samitu održanom 2017. godine.

Ipak, njegova prva i prava fotoreporterska ljubav bila je snimanje prirode, pre svega u Vojvodini. Na stotine njegovih fotografija biljnog i životinjskog sveta objavljeno je u najeminentnijim domaćim i stranim časopisima posvećenim prirodi, što mu je donelo i izuzetan međunarodni ugled i njegovo ime izdiglo u sinonim vrhunske fotografije prirode .

Imao je više od 60 samostalnih izložbi, a bio je i osnivač Fotografskog pokreta „Foto lov“ koji okuplja pre svega mlade fotografe rešene da, kao i on, žive sa prirodom i u prirodi, a ne pored nje. Dobitnik je nebrojeno domaćih i internacionalnih nagrada. Bio je član Udruženja novinara Srbije.

Iza Jaroslava Papa su ostali supruga Ksenija i sin Andrej na kojeg je preneo ljubav prema objektivu i koji već uveliko hoda očevim stopama.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*