Komšić: Dodik glasao protiv svih odluka, saterao se u ćošak svojim potezima

Izvor: N1

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je posle sednice Predsedništva da je srpski član tog tela Milorad Dodik danas glasao protiv seta odluka koje se odnose na spoljnu politiku BiH i na njih stavio veto.

„To je njegovo ustavno pravo, koliko god nama stvari izgledale apsurdne. Tražio je da se sa glasanja skinu tačke koje se tiču finansijskih sredstava koja su trebala ići za entitete, da ne bi ostali bez tih sredstava“, rekao je Komšić novinarima u Sarajevu.

Naveo je da se najveća rasprava na sednici Predsedništva BiH vodila u vezi sa potpisivanjem ugovora s Islamskom zajednicom (IZ) BiH.

„Naš cilj je da obezbedimo taj ugovor jedinstvenim stavom, jer je reč o delikatnoj stvari. Po tumačenju (bošnjačkog člana Šefika) Džaferovića i mom, reč je o posebnom ugovoru koji nije identičan s Katoličkom i Srpskom pravoslavnom crkvom“, kazao je Komšić.

Pojasnio je da je sedište Katoličke crkve u Vatikanu i da ugovor s tom crkvom ima karakter medjunarodnog ugovora, isto kao i sa SPC-om, čije je sedište u Beogradu.

„Sedište Islamske zajednice BiH je u Sarajevu i element inostranosti otpada. Da bi postigli ravnopravan odnos prema verskim zajednicama, naše je mišljenje da trebamo prihvatiti ovaj ugovor. Dodik se protivio, jer je ugovor različit od crkvenih“, naveo je Komšić.

Dodao je da je donošenje odluke o ugovoru sa IZ BiH odloženo za sledeću sedmicu.

„Nažalost, nismo mogli doći do konsenzusa, a cilj nam je da ne pravimo još veću gužvu, pa smo ovo pitanje ostavili za sledeću sednicu. U međuvremenu ćemo obaviti razgovore s Islamskom zajednicom“, naglasio je Komšić.

Predsedavajući Predsedništva BiH ocenio je da se srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik „svojim potezima saterao u ćošak“.

„Mi možemo ići da jedni drugima podmećemo noge, ali cenu toga plaćaju ljudi. To nije cilj. Dodik se nekim svojim postupcima saterao u ćošak. Mogli smo insistirati na glasanju i o finansijskim aranžmanima i tu bi RS bila na gubitku, ali to nije cilj“, kazao je Komšić.

Prema njegovim rečima, bez obzira na Dodikove postupke, Predsedništvo BiH treba da smiruje situaciju, a ne da je dalje komplikuje.

„Šta god mi uradimo i koliko god mislili da smo mangupi, cenu će plaćati ljudi koji nisu krivi za to. Niko ne treba biti rob naših sujeta“, istakao je Komšić.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*