Komšić: Loše što je Šmit zauzeo stranu, njegovi stavovi nisu zvanični stav Nemačke

SARAJEVO –

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić razgovarao je danas sa ambasadorima zemalja EU u BiH, a nakon toga je izjavio da je jedno od pitanja bilo i nedavna izjava Kristijana Šmita, za koje je, kako je naveo, kancelarka Angelal Merkel rekla da to nisu zvanični stavovi Nemačke.

Komšić je novinarima rekao da je „loše da je Šmit zauzeo stranu, jer čim vi to uradite, u problemu ste“.

Onda će, dodao je, sve što visoki predstavnik dalje bude radio izazivati sumnju.

Protekle sedmice, naime, u Nemačkoj je održan simpozijum, kojim je predsedavao Šmit, a koji je u svom izlaganju osporio Komšićev izborni legitimitet u Predsedništvo BiH, gde predstavlja Hrvate, rekavši da su ga većinom birali Bošnjaci.

kristijan, smit, 3

Izvor: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Prema pisanju sarajevskog portala Kliks, osim te na skupu je bilo i drugih izjava koje bi se, kako kažu, mogle oceniti skandaloznim.

Predsednik Bundestaga Volfgang Šojble rekao je da bi, u slučaju raspada BiH kao „fragilne državne tvorevine“, „ostalo muslimansko ostrvo sa znatnim konfliktnim potencijalom i kao stalni izvor nemira“.

Posle sastanka sa ambasadorima zemalja EU, Komšić kaže da su se na tom skupu čule „strašne izjave o Sarajevu i jednom narodu“.

„Nikad Sarajevo nije bilo mesto koje je pripadalo samo jednom narodu, uvek je bilo mesta za svakoga. Danas pričamo o tome jer ima ljudi koji izađu i lupe glupost“, rekao je Komšić, preneo je Kliks.

Tvrdi da nemačka vlada nije promenila svoju politiku ni za milimetar, a da Šmita treba pitati za njegove izjave.

OHR: Šmit se nije stavio ni na jednu stranu, opisao je različite stavove

Iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH negirali su danas izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića, da se Kristijan Šmit stavio na jednu stranu.

„Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nije stao ni na čiju stranu već je govorio o situaciji i opisao različite stavove“, saopšteno je iz OHR za sarajevsku N1 tv.

Iz OHR su podsetili da je Šmit u nedelju učestvovao na Konferenciji Nemačkog atlantskog društva, koja je imala za cilj da upozna učesnike s posebnim karakteristikama političkog i izbornog sistema BiH kako bi se dobila podrška za BiH.

„Visoki predstavnik je zahvalio predsedavajućem Predsedništva Komšiću koji je dao značajan doprinos ovoj konferenciji svojom izjavom putem video linka. Visoki predstavnik je govorio o situaciji i opisao različite stavove, pri čemu je napomenuo da su trenutni razgovori o reformi izbornog zakona teški“, navodi se u saopštenju i dodaje:

„On nije stao ni na čiju stranu, a predložio je da se zajednički radi kako bi se na vreme započeli razgovori o zakonu ili izmenama zakona, pre održavanja izbora 2022. Visoki predstavnik poziva zakonodavna tela u BiH da sprovedu preporuke ODIHR/GRECO -a i Venecijanske komisije i prezentuju paket izbornih reformi koji je u skladu s demokratskim principima i odlukama Evropskog suda za ljudska prava i odlukama Ustavnog suda BiH koje se odnose na izbore“.

Istakli su da svaki zakon treba da poštuje principe Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*