Komunalna milicija čuva spomenik Stefanu Nemanji

Oštećeni krst obnovili su naši restauratori, a spoj je tako dobro urađen da se ne može ni primetiti da je bio polomljen (Fotografije Muzej grada Beograda)

Da se ne bi ponavljale nemile slike od pre nekoliko dana kada je oštećen krst na mozaiku na spomeniku Stefanu Nemanji na Savskom trgu, ovo obeležje obezbeđivaće pripadnici komunalne milicije. Oni će objekat čuvati i u toku dana i u toku noći sve dok ne bude završen direktni pregovarački postupak i bude određeno ko će to ubuduće raditi. Oni će, za sada, brinuti i o tome koliko, zbog epidemiološke situacije, osoba odjednom može da uđe pod vizantijski štit.

Direktni pregovarački postupak pokrenut je u martu upravo da se ne bi skrnavilo obeležje, a postavljanje fizičko-tehničkog obezbeđenja redovna je procedura za sve važnije spomenike.

Kako je rekla Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda, obnovu oštećenog krsta uradili su naši restauratori, a spoj je tako dobro urađen da se ne može primetiti da je bio oštećen. Ona je istakla da su pregovori o izboru obezbeđenja u toku i da je saglasnost za njih dala republika.

Otvoreni postupak javne nabavke raspisan je za još devet spomenika poput Muzeja Ive Andrića, Muzeja Paje Jovanovića, Zgrade u Zmaj Jovinoj, Muzeja u Zemunu, lokaliteta Belo brdo u Vinči…

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*