Komunalnoj policiji duplo više prijava za kršenje kućnog reda

Broj prijava za narušavanje kućnog reda u stambenim zgradama drastično se povećao od proglašenja pandemije virusa korone, te je komunalna milicija zabeležila 1.662 takve prijave od početka godine, za razliku od lane, kada ih je u istom periodu bilo 707. Od tog broja, 295 osoba je upozoreno, a izdato je 163 prekršajna naloga.
e
Foto: Dnevnik.rs

U 89 slučajeva službenicima komunalne milicije nije bio omogućen ulaz u zgradu, a čak 1.066 puta, patrola je na licu mesta utvrdila da je prijava neosnovana.

Građani i institucije obraćali su se 10.380 puta dežurnoj službi komunalne milicije od početka godine do 20. jula. Od tog broja, Komunalna milicija izdala je 678 preršajnih naloga i kazni, kao i 320 upozorenja i 53 usmenih naređenja. Tokom festivala “Egzit”, broj prijava za narušavanje kućnog reda nije se značajno povećao, ali su se tokom ove manifestacije, Novosađani žalili i prijavljivali buku sa samog festivala.

– Novosađani najčešće prijavljuju buku koja nastaje kao produkt glasnijeg razgovora lica koja se nalaze u stanu, glasnu muziku ili pojačan televizor – rekli su u Komunalnoj miliciji grada Novog Sada. – Buka koja nastaje kao posledica renoviranja, ukoliko je van vremena predviđenog za odmor i ukoliko su o izvođenju radova obavešteni stanari, skupština stanara i upravnik stambene zajednice ne može se smatrati prekršajem, a radovi su dozvoljeni u vreme odmora samo ako je u pitanju hitna intervencija ili havarija.

Veliki broj Novosađana žali se na sugrađane koji su pod relaksiranim epidemiološkim merama prestali da nose maske u gradu ili ih ne nose pravilno, a kako komunalna milicija kontroliše i poštovanje mera zaštite od virusa korone, službenici su izdali prekršajni nalog 41 licu jer su ih zatekli bez maske u marketima, javnim institucijama, tržnim centrima i u prostorijama jednog sportskog kluba.

Služba Komunalne milicije 428 puta kontrolisala je ugostiteljske objekte, te je zbog nepoštovanja propisanog radnog vremena izdat 41 prekršajni nalog, kao i 10 upozorenja pravnim licima i preduzetnicima.

Podsetimo se, list “Dnevnik” pisao je u februaru o pojačanoj inspekcijskoj kontroli nelegalne prodaje duž Bulevara oslobođenja, ispred Futoške pijace. Odsek za kontrolu trgovine i turizma Sektora komunalne inspekcije Gradske uprave za inspekcijske poslove, u saradnji sa komunalnom milicijom Grada Novog Sada tada su svakodnevno kontrolisali trgovinu na malo i prodaju na javnoj površini, bez svojstva trgovca i akta nadležnog organa jedinice lokalne samouprave. Od tada, inspekcija i službenici komunalne milicije redovno kontrolišu i sklanjaju ulične prodavce ispred Futoške pijace, koji tvrde da nemaju drugog izbora i da smatraju da ne ugrožavaju ekonomiju Grada, te da na taj način zarađuju za hranu, jer su im penzije previše male ili su dobili otkaz, a zbog starosti i bolesti ne mogu da pronađu novi.

– Problematika zauzeća javne površine bez odobrenja nadležnog organa od strane uličnih prodavaca takođe je jedan od problema sa kojima se služba komunalne milicije svakodnevno susreće, naročito na prostoru oko Futoške pijace na Bulevaru oslobođenja – rekli su iz Komunalne milicije. –  U skladu sa raspoloživim ljudstvom svakodnevno se vrši kontrola, te je licima zatečenim u prekršaju izdato 50 prekršajnih naloga.

Nema novih zaposlenih

Na sastanku sa gradonačelnikom Milošem Vućevićem početkom godine, komunalna milicija kao problem pri radu navela je nedovoljan broj službenika i dotrajalost opreme. Ipak, broj zaposlenih nije povećan, te u dežurnoj službi radi pet komunalnih milicionara, na administrativno-tehnički poslovima njih troje, dok dežurna služba ima tri šefa odeljenja.  Pritom, od četiri do šest komunalnih milicionera, u dve do tri patrole, svakodnevno radi u smenama po 12 časova na terenu.

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*