Kon: U ovom trenutku nije pametno planirati organizovane dočeke Nove godine

Izvor: N1

Postoji bojazan da će se situacija u narednih 10 dana pogoršati, budući da deca od ponedeljka kreću u školu, kaže za Danas epidemiolog Predrag Kon. Kaže da je opšti stav da u ovom trenutku nije korisno niti pametno planirati organizovane dočeke Nove godine. Epidemiolog navodi da kovid propusnice 24 sata predstavljaju apsolutni minimum, jer mogu znatno smanjiti mogućnost da dođe do zaražavanja. Ističe da smo svakako i dalje u vanrednoj situaciji.

Od bilo koga, a pogotovo od epidemiologa, očekivati da sada tačno kaže šta će biti za šest nedelja je jednostavno nemoguće. Svakako ćemo pratiti situaciju, pa dati neke opšte stavove, a opšti stav je da to nije korisno ili pametno u ovom trenutku planirati. Sa druge strane, ako sve to bude moglo da se sprovede, mora biti kontrolisano upravo ovako kao kovid propusnice, nešto slično, ali nešto što je izvodljivo, što je pitanje za neke druge ljude koji organizuju i prihvataju nešto tako da rade, istakao je epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon, odgovarajući na pitanje da li podržava organizovane dočeke Nove godine.

Autorka podkasta Danasa Ljiljana Bukvić ugostila je Predraga Kona, sa kojim je razgovarala o tome da li nas čeka novi veliki talas i da li ćemo treće proleće dočekati sa pandemijom.

Na pitanje šta će na predstojećoj sednici Kriznog štaba predložiti, budući da su već zakazani pojedini događaji i proslave, poput dočeka Nove Godine, Kon je rekao da je planiranje takvih okupljanja vrlo osetljivo pitanje i da su članovi štaba potpuno svesni toga.

Iako trenutno imamo neku vrstu zatišja koje je, kako Kon kaže, rezultat kovid propusnica i školskog raspusta, postoji bojazan da će se situacija u narednih 10 dana pogoršati, budući da deca od ponedeljka kreću u školu i da se zemlje Zapadne Evrope ponovo potpuno zatvaraju, odnosno uvode lokdaun.

„Svakako smo i dalje u vanrednoj situaciji jer je broj od 3.000 zaraženih dnevno veoma visok i još uvek imamo vrlo teške slučajeve u bolnicama. Imamo onoliko prijema koliko i otpusta, a možda čak i više otpusta, pa se sa te strane oseća nešto manji pritisak i nije više katastrofalna situacija, ali vanredna i dalje jeste. Sledeće nedelje će se preći na potpuno otvorenu nastavu u školama, te se ponovo može očekivati povećanje tog broja“, istakao je Kon.

Uzimajući u obzir da se praznici bliže, do novog talasa može doći i zbog većih okupljanja.

„Zbog ponovnog funkionisanja škola će se u narednih nekoliko nedelja zaustaviti taj pad i počeće polako da se usporava. Pored toga, imamo i druge epidemiološki nepovoljne događaje, odnosno praznike, te može opet da dođe do postupnog porasta. Ja ovog puta nisam toliki pesimista, ali svakako treba sačekati i videti. U svakom slučaju, treba da iskoristimo ovaj predah u smislu prijema u bolnice i da se što više vakcinišemo“, dodao je Kon.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*