Konačno uklanjaju naplatne kućice!

Nakon pet godina ruše se nelegalno izgrađeni objekti na magistralnom putu Banjaluka – Klašnice. Objekti nikada nisu bile u funkciji, a izgradnja je građane Srpske koštala 3,6 miliona KM.

UKLANjANjE naplatnih kućica na magistralnom putu Banjaluka – Klašnice, koje nikada nisu bile u funkciji, a koje su građane RS koštale 3,6 miliona KM, započelo je u petak i to svečano!

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i v. d. direktora „Puteva RS“ Nenad Nešić došli su da prisustvuju početku rušenja i uklanjanju skandaloznog projekta koji je u poslednjih pet godina prouzrokovao desetine saobraćajnih nezgoda, od kojih neke i sa smrtnim ishodom. Uklanjanje objekata trajaće 45 radnih dana. Početak rušenja objekata iskoristili su predstavnici opozicije u Srpskoj pa je tako donešena i crvena vrpca da se i „svečano“ otvori rušenje objekta!

Vrpcu je presekao Draško Stanivuković odbornik PDP u Skupštini grada Banjaluka, koji je rekao da su nadležni „počeli da se slikaju pored svoje sramote“.

Ministar Trninić je rekao da je uklanjanje naplatnih kućica počelo nakon više godina pokušaja da se dođe do rešenja.

– One su podignute mimo zakonskih odredbi i saglasnosti Ministarstva saobraćaja i veza, o čemu je bila pokrenuta i istraga. Nažalost, niko nije odgovarao, mada smo mi u Ministarstvu smatrali daje bilo ljudi koji su trebali odgovarati, rekao je Trninić.

Dodao je da su žalbe stopirale ranije pokušaje da se kućice uklone, a da su radovi sada počeli.

– Po podacima MUP, ovde je u proteklom periodu bilo 49 saobraćajnih nezgoda, od čega dve sa smrtnim posledicama. Svaki put bila je pojedinačna krivica učesnika u saobraćaju. Imali smo prekoračenje brzine, a u ovim nesrećama, gde je bilo smrtno stradalih, u pitanju je velika doza alkohola – naveo je resorni ministar.

Nenad Nešić, direktor „Puteva RS“, rekao je da su mnogobrojne žalbe i kompleksnost zakona stopirali ranije pokušaje da se ovaj posao uradi.

– Koliko je meni poznato, pre nego što je počelo podizanje ovih kućica, dobijena je građevinska pa upotrebna dozvola – rekao je Nešić.

Saša Lazić, odbornik NDP, rekao je da je na ovom mestu potrošeno nekoliko miliona, i desilo se više desetina saobraćajnih nezgoda.

– Ovde je bačeno oko 3,5 miliona budžetskih sredstava, odnosno narodnog novca. Ovde sada svečano otvaraju ili zatvaraju ove objekte, što je jedna u nizu manifestacija u predizbornoj kampanji – kazao je Lazić.

Saša Stošić, predsednik Aktiva mladih SDS u Banjaluci, naveo je da su ovu akciju, a tokom koje su na pano postavili novinske članke o danku koji su uzele naplatne kućice, nazvali „zid srama“.

– Ovoukazuje na svu apsurdnost i bizarnost sadašnje situacije. Danas imamo situaciju da, umesto da neko odgovara, resorni ministar i direktor „Puteva“ dolaze na svečano otvaranje – naveo je Stošić.

Stanivuković je dodao da ovde nadležni „svečano otvaraju zatvaranje i rušenje naplatnih kućica“ a da su za milione maraka utrošenih na ovom mestu, mogli biti sagrađeni mostovi, škole i vrtići.

– Ruše i hvale se. Umesto da su ovu sramotu prikrili, prećutali, oni zovumedije da to proslave. Toliko izgubljenog novca i života, a oni se hvale – naveo je Stanivuković.

SPORNE kućice napravljene su 2013. godine dok je na čelu „Puteva“ bio Nedeljko Knežević, plaćene su 2,1 milion KM, a sada će njihovo uklanjanje koštati dodatnih 1,5 miliona maraka.

izvor: novosti.rs /S. MIŠLjENOVIĆ

 

foto/ Nezavisne

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*