Koncert Simfonijskog orkestra u centru Novog Sada u subotu

U okviru programa „Kaleidoskop kulture“, u subotu, 15. septembra, sa početkom u 20.21 čas, na Bulevaru Mihajla Pupina- mestu gde se nekada nalazio čuveni novosadski korzo, biće održan veliki koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra sa dirigentom Aleksandrom Kojićem i solistima Fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih „Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović-Kalin“.

Tim povodom, u Gradskoj kući održana je konferencija za novinare na kojoj su se prisutnima obratili član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, direktor Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković, direktor Vojvođanskog simfonijskog orkestra Roman Bugar i predsednik Upravnog odbora Fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih „Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović – Kalin“ u Novom Sadu Siniša Bokan, kao i proslavljeni operski solisti i nekadašnji stipendisti Fonda Danijela Jovanović i Nikola David.

„Pre svega, želeo bih da se zahvalim Fondu „Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović – Kalin“, Vojvođanskom simfonijskom orkestru, Fondaciji „Novi Sad 2021“, kao i organizacijama koje su uzeli učešće u kreiranju platforme „Kaleidoskop kulture“ jer je ona značajna za projekat EPK“ – izjavio je Dalibor Rožić i dodao – Fond „Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović – Kalin“ ove godine obeležava 40 godina od osnivanja-jubilej koji zaista zavređuje punu pažnju najšire javnosti. Fond nas kontinuirano podseća na veličinu ljudskog dela, budući da je ova operska diva dala priliku talentovanim umetnicima da se razvijaju. Radujem se koncertu koji će na pravi način obeležiti ovaj jubilej i pozivam Novosađane da dođu i uživaju u kvalitetnom programu.

Direktor Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković istakao je da program Kaleidoskop kulture neguje kulturu zajedništva. On je dodao da je u pitanju organizaciono izuzetno zahtevan događaj koji ne bi mogao biti realizovan bez povezivanja različitih aktera, ali ni bez samih Novosađana.

„Odlučili smo da muzikom Šostakoviča, Bizea, Rosinija i drugih velikih kompozitora zatvorimo jednu od glavnih saobraćajnica u Novom Sadu i da svoju dnevnu rutinu podredimo ovim velikanima. Tako se svrstavamo u red metropola i Evropskih prestonica kulture“ – naglasio je Milenković.

Direktor Vojvođanskog simfonijskog orkestra Roman Bugar je objasnio da će publika u subotu uživati u biserima klasične muzike i da najavljeni koncert predstavlja uvertiru pred početak nove sezone Vojvođanskih sinfoničara. On se zahvalio institucijama koje su podržale orkestar da bude što transparentniji i da postane brend Novog Sada i Vojvodine.

Prema rečima predsednika Upravnog odbora Fonda „Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović – Kalin“ Siniše Bokana najavljeni koncert na dostojan način obeležava jubilej Fonda, jednog od retkih koji već više decenija uspešno  stipendira đake i studente koji se bave vokalnom umetnošću. On je izrazio zadovoljstvo što su se pozivu na učešće, pored sadašnjih odazvali i brojni bivši stipendisti od kojih mnogi žive i rade u Nacionalnim operama i u   inostranstvu.

Među njima su i Danijela Jovanović i Nikola David koji su se složili da podrška Fondacije mnogo znači mladim umetnicima i to ne samo u materijalnom smislu, već i kao podstrek u periodu kada imaju sumnje.

„Veliko srce Melanije Bugarinović nam je dalo vetar u leđa i potvrdu da smo na pravom putu i da vredi ulagati u vokalnu umetnost“- zaključila je sopranistkinja Danijela Jovanović.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*