Konkurs za umetnike i radnike u kulturi

NOVI SAD –

Novo kulturno naselje ove godine otvara novi program podrške novosadskim umetnicima, radnicima u kulturi, menadžerima i producentima. Projekat BSI (Building Solidarity Infrastructures) podrazumeva različite vebinare i konsultacije sa lokalnim i inostranim stručnim licima iz različitih umetničkih disciplina, sa ciljem da se učesnicima pruži asistencija u formiranju CV/Portfolija, načinima komunikacije sa kustosima i donatorima, a biće predstavljen i značaj adekvatnog dokumentovanja umetničkog dela i povezivanja sa umetničkim institucijama.

Ideja je da se u vreme ograničenih mogućnosti i resursa, neizvesne održivosti bilo kakvog posla, pa tako i umetničke producije, umetnicima omogući da pre svega razviju postojeće sposobnosti, ali i nove, u smislu prezentacije svoje prakse. Kroz seriju onlajn sastanaka u periodu od kraja novembra 2021. do januara 2022. godine učesnici programa će steći praktične veštine i zajednički raditi na probnom projektu koji će biti rezultat nastale ideje i njenog razvijanja sa članovima lokalne zajednice.

konkurs, za, umetnike

Izvor: Ilustracija

Ovaj program je još jedan način na koji Novo kulturno naselje pokušava da deluje na razvoj kulturne scene grada Novog Sada. Kroz godine rada, organizacija je stekla značajno iskustvo u radu sa umetnicima, u kulturnoj produkciji i kustoskom radu, ali i stekla mrežu saradnika širom Evrope. Smatramo da domaća scena obiluje izuzetnim pojedincima i kolektivima koji su u rangu sa evropskim i svetskim standardima. Ono što BSI nudi su veštine predstavljanja umetničkog dela, obaveštenost o mogućnostima, trendovima i tokovima umetničke prakse, razumevanje načina pozicioniranja i veće vidljivosti na međunarodnoj umetničkoj mapi.

Poziv je otvoren do 20. novembra i za učešće se mogu prijaviti svi zainteresovani umetnici, menadžeri u kulturi, producenti i ostali akteri umetničke scene Novog Sada, putem onlajn formulara koji se nalazi na linku.

Program će trajati do kraja januara, kada će probni projekat biti i izveden i predstavljen široj zajednici.

Udruženje Novo kulturno naselje je u sklopu inicijative za osnivanje Kulturnog centra na Novom naselju, od 2014. do danas uspešno realizovalo 18 festivala, preko 1100 edukativnih i umetničkih radionica i događaja, volonterskih i humanitarnih akcija, nekolicinu međunarodnih projekata, akcija ozelenjavanja i čišćenja i brojne druge aktivnosti.

Projekat BSI je podržan od Internacionalne Fondacije „Relief Fund” za organizacije u kulturi i obrazovanju Saveznog Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, Gete Instituta i drugih partnera.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*