Korona virus: Da li u Turkmenistanu zaista nema zaraženih

Getty Images

Vlasti u Turkmenistanu kažu da je u zemlji vlada zlatno doba

Brzo širenje korona virusa primoralo je mnoge zemlje da uvedu strogi karantin. Reportaže iz raznih celova sveta zvuče poput izveštaja sa fronta. Crveni krugovi na mapi širenja korona virusa svakodnevno su sve veći.

Svega nekoliko zemalja nije pogođeno globalnom pandemijom. Među njima je i Turkmenistan, u kojem zvanično nije registrovan nijedan slučaj Kovid-19. Ovo je jedna od najzatvorenijih i najautoritarnijih zemalja na svetu, zbog čega mnogi sumnjaju u podatke koje daju turkmenske vlasti.

,,Kao što je već poznato, zvanična zdravstvena statistika u Turkmenistanu je nepouzdana“, kaže profesor Martin Maki sa Londonske škole higijene i tropske medicine, koji proučava zdravstveni sistem Turkmenistana.

„Oni su niz godina tvrdili da imaju samo dva slučaja infekcije HIV-om, što je smatra praktično nemogućim. Tokom proteklih deset godina, tvrdili su da nemaju ljude koji žive sa HIV/AIDS-om“, iznosi Maki sumnje.

„Ponovo, i ta brojka je malo verovatna. Takođe znamo da su tokom 2000-ih prikrivali dokaze o nizu epidemija, uključujući i kugu“, dodaje on.

Mnogi se jednostavno plaše da kažu da korona virus možda već stigao u Turkmenistan.

„Jedan moj prijatelj, koji radi u državnoj službi, rekao mi je da ne spominjem kako virus postoji ili da sam čuo za njega. Kaže da zbog toga mogu da imam problema“, priča stanovnik turkmenske prestonice Ašhabata, koji je tražio da ostane anoniman.

Ipak, vlada Turkmenistana radi na merama za suzbijanje širenja korona virusa, zajedno sa agencijama UN, uključujući Svetsku zdravstvenu organizaciju. U toku je izrada zajedničkog akcionog plana.

Plan suzbijanja

Šefica Kancelarije UN u Turkmenistanu Elena Panova kaže za BBC da ovaj plan uključuje koordinaciju u procesu registrovanja slučajeva, dijagnostike, komunikacije i drugih važnih aspekata suzbijanja epidemije.

Na moje pitanje da li UN veruje u zvaničnu statistiku, prema kojoj nema registrovanih slučajeva korona virusa, Panova odgovara izokola:

„Oslanjamo se na zvanične informacije, kao što to činimo i u drugim zemljama. To su podaci koje dobijamo od vlada, kao i od SZO, i to su informacije sa kojima baratamo. Nije to stvar poverenja, tako se radi“.

izvor: DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*