Koronu trenutno ima 105 zatvorenika

To je jedan procenat od ukupno 10.427 osuđenih i pritvorenih osoba. – Tri osuđenika su na bolničkom lečenju a ostali imaju blagu kliničku sliku. – Među zaposlenima 90 zaraženih
FOTO:ILUSTRACIJA

U ovom trenutku virus korona potvrđen je kod 105 zatvorenika. To je jedan procenat od ukupno 10.427 osuđenih i pritvorenih. Skoro svi imaju blagu kliničku sliku (malaksalost, umor, glavobolja, sa niskom ili bez temperature). Trojica su u skladu sa protokolom zdravstvene ustanove upućena na bolničko lečenje.

– To znači da je postojala odluka lekara nadležne zdravstvene ustanove da se hospitalizuju. Kada postoji takva odluka, istog trena i bez odlaganja bolesnik se sprovodi na dalje zbrinjavanje u nadležnu bolnicu – kaže za „Politiku” Slavica Radovanović, savetnica za medije i odnose sa javnošću Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

Trenutno je virusom inficirano 90 zaposlenih u zavodima, što je 2,1 odsto od ukupnog broja.

– Naše medicinsko osoblje odmah proverava antigenskim testom svakog ko se požali na bilo koju vrstu tegobe, a zatim se vodi na pregled u nadležnu kovid ambulantu gde se obavlja PCR testiranje. Dalje se slede uputstva lekara u toj zdravstvenoj ustanovi – rade se laboratorijski nalazi, pregledi kod radiologa i infektologa. Terapija se primenjuje istog trenutka kad je doktor propiše. Od momenta kad se infekcija otkrije, osobe se izoluju, što je pravilo i kod svakog obolelog građanina Srbije kako bi se sprečilo širenje bolesti – objašnjava naša sagovornica.

Naglašava da osuđenici i pritvorenici ne čekaju na pregled u kovid ambulantama i bolnicama.

– Oni imaju prioritet u dijagnostici i to zatvorenici i njihove porodice znaju, a svedoci su i građani u kovid ambulantama. Sve osobe i komandiri dolaze u zaštitnoj opremi. Oboleli se odmah smeštaju pod pojačan nadzor lekara i više puta u toku dana medicinsko osoblje u našim zavodima im proverava nivo kiseonika u krvi (saturaciju), krvni pritisak, temperaturu i prati opšte zdravstveno stanje. Ukoliko dođe do pogoršanja bilo kojeg parametra, osoba se istog momenta sprovodi u bolnicu na pregled – navodi Slavica Radovanović.

Bilo je očekivano da zbog pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji dođe do porasta inficiranih u kazamatima, budući da na dnevnom nivou više desetina njih bude zatvoreno.

– Visoka fluktuacija osoba u zavodima je sama po sebi veliki izazov od počeka pandemije. Zato svim novoprimljenim osobama radimo antigenski test kako bismo preventivno reagovali ako je već stigla sa infekcijom. Situacija u zavodima je mesecima bila dobra, a tome je doprineo i veoma dobar odziv osuđenika i pritvorenika za vakcinacijom. Trenutno je skoro 6.700 njih imunizovano od ukupno 10.427, što je 64 odsto. Procenat je i veći ako se ima u vidu da je nekima u međuvremenu istekla kazna, odnosno mera pritvora. Osuđenici su pokazali ogromnu odgovornost odlukom da se vakcinišu i tako zaštite i sebe i osobe u svom okruženju – napominje naša sagovornica.

Svaki zavod od marta prošle godine ima odvojeni deo za karantin za smeštaj onih koji tek dolaze u pritvor ili na izdržavanje kazne. Provode 14 dana u karantinu i radi im se antigenski test koje je uprava obezbedila pre godinu i po dana.

Uprave zavoda su još u martu prošle godine uspostavile otvoren dijalog sa osuđenicima u vezi sa merama prevencije. I oni i njihove porodice, dodaje Radovanovićeva, pokazali su razumevanje za novonastale okolnosti.

– Od jula prošle godine osuđenicima u pojedinim zavodima je dozvoljeno da putem „Skajpa” i „Vibera” imaju kontakt sa članovima svojih porodica u cilju dodatne psihosocijalne podrške tokom pandemije. To su pre svega posebno osetljive kategorije poput žena i maloletnika, tako da je ovaj vid bezbedne komunikacije uveden u KPZ za maloletnike u Valjevu, Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu, kao i u KPZ za žene u Požarevcu – kaže naša sagovornica.

 

 

IZVOR:POLITIKA

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*