Košnice prazne, pčelari traže pomoć države

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović kaže da su zamolili državu da ubrza isplatu subvencija pčelarskim proizvođačima zbog teške godine koju su imali.

Košnice prazne, pčelari traže pomoć države

Kako je naveo, troškovi pčelarenja su mali kad je godina dobra, ali ogromni kad je loša godina.
Proleće je bilo dobro za razvoj pčela, malo je omela korona, ali su ipak pčelari uspeli da pripreme pčele za bagremovu pašu. Kasnije je došlo do talasa lošeg vremena i prinosi su u većem delu Srbije potpuno izostali, dok je u jednom delu Srbije, na jugu gde je bilo manje hladno, prinos bio nešto veći ali, opet, daleko ispod proseka„, objasnio je Živadinović za N1.
Kako kaže, „bagrem je propao, a samo je lipova paša dala pristojne prinose“.
Što se tiče suncokreta koji slovi za najsigurniju pčelinju pašu, prinos kilograma po košnici je jednocifren, a to je nezapamćeno„, kaže.
Totalno je podbacila i paša na visokim planinama, gde su, kako navodi Živadinović, pčele pojele i ono što su imale u košnicama.
Dodao je da s obzirom na velike novčane gubitke, veliki broj pčelara će imati neverovatne probleme, zbog čega očekuju da država pomogne.
Košnice su prazne, moraju se dohraniti pčele da bi ušle u zimu. Proizvođačima bi trebalo pomoći da nabave neophodnu ishranu da dohrane pčele kako bi preživele„, zaključio je Živadinović.
Autor: Tanjug, N1
Foto: Pixabay

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*