Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival od 19. novembra u Gračanici

Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival počinje u Gračanici 19. novembra pod sloganom „Ovde” sedmu godinu zaredom, najavili su organizatori.

Ove godine festival će trajati do 21. novembra a pored glavnog programa u Domu kulture Gračanica, a deo programa Festival prikazuje i u srpskim enklavama na Kosovu – u Šilovu i Ranilugu.

Nakon prva dva uspešna i posećena izdanja, 2015. u Kosovskoj Mitrovici i 2016. godine u Zvečanu, ovaj festival, čiji je glavni cilj podizanje kulturne svesti i jačanje kulturne ponude u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, održava se svake godine u Gračanici, u organizaciji Evropskog kulturnog foruma i Doma kulture Gračanica a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Za tri dana festivala, biće prikazano devet filmova.

Publiku očekuju srpska ostvarenja najnovije produkcije, strani filmovi koji su izazvali veliku pažnju i postigli veliku gledanost u bioskopima i neizostavni dečiji program posvećen najmlađim ljubiteljima sedme umetnosti, prenosi Tanjug.

Novi film Srđana Dragojevića, „Nebesa” koji je svetsku premijeru imao u glavnom takmičarskom programu Filmskog festivala u Lokarnu, biće prikazan 19. novembra u 21 sat.

U pitanju je provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i često, suprotan efekat. Scenario za film „Nebesa” je zasnovan je na prozi francuskog pisca Marsela Emea (1902-1967) i kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. Radnja prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda.

Pred publikom će se naći i „Toma” kao jedan od najgledanijih domaćih filmova. Film prikazuje početke karijere pevača Tome Zdravkovića, vrhunac slave i ljubavi koje su ga inspirisale za neke od najvećih hitova, kao i odnos sa prijateljima koje je imao u ondašnjem umetničkom miljeu.

Još jedan domaći film na programu festivala je art-horor „Vampir” u reditelja i scenariste Branka Tomovića.

Film govori o Arnautu (glumi ga Branko Tomović) koji, nakon što je prisustvovao zločinu u Londonu, želi da se skloni na neko vreme i dolazi u malo udaljeno selo u Srbiji da se brine o groblju.

Od stranih filmova na festivalu će biti prikazani filmski hitovi: „Mejnstrim”, „Večni” i „Venom 2”.

U dečijem programu Festivala prikazuju se tri nova animirana filma sinhronizovana na srpski.

Diznijeva avantura „Nepopravljivi Ron”, ruska bajkovita priča „Moje slatko čudovište” i premijerno „Čarolija meseca” čija se bioskopska distribucija tek očekuje.

Festival prikazuje filmove „Moje slatko čudovište” i „Toma” 20. novembra u Šilovu i 21. novembra u Ranilugu.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*