Kosovski ministar o liturgiji u Prištini: Kršenje pravila javne bezbednosti

Izvor: N1

Kosovski ministar omladine, sporta i kulture Hajrula Čeku izjavio je povodom jučerašnje liturgije u hramu Hrista Spasa u Prištini da verske aktivnosti ne mogu se koristiti u političke svrhe, niti kršiti red, zakon i pravdu.

„Za mir koji danas uživamo platili smo visoku cenu, tako da kosovske institucije neće tolerisati radnje koje utiču na javnu bezbednost, intervenišu u nezavisnosti sudstva i promovišu sukobe koji ugrožavaju suživot među zajednicama“, napisao je Čeku na Fejsbuku, prenosi Kossev.

On je napisao da kosovska policija nije unapred obaveštena o liturgiji i da to predstavlja kršenje pravila javne bezbednosti na Kosovu.

Studenti iz Prištine su najavili protest u petak u 11 časova zbog događaja u crkvi, kako piše ovaj portal pozivajući se na prištinske medije.

Vladika raško-prizrenski Teodosije održao je juče liturgiju u tom hramu, a tokom događaja pojavila se i kosovska policija koja je izvršila inspekciju.

Hram Hrista Spasa predmet je spora kosovskih vlasti sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Pre skoro četiri godine Univerzitet u Prištini, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi gradski hram, tužio je SPC zbog navodne uzurpacije više od četiri hektara zemljišta univerziteta.

Eparhija je na tužbu Univerziteta u Prištini odgovorila kontratužbom, te je 2017. Univerzitet izgubio prvu parnicu, dok je ročište u martu ove godine pred Osnovnim sudom u Prištini, kako su pisali kosovski mediji, odloženo.

Hram Hrista Spasa čija je gradnja započeta 1990. godine i prekinuta 1998. godine zbog izbijanja rata, više je puta bio izložen napadima, u jednom trenutku je korišćen i kao javni toalet. Takođe, korišćen je i za muzički spot, a 2015. godine zidovi hrama su poslužili i kao „bedemi za alpinizam“, piše Kossev.

Dok zvanična Priština smatra da je hram podignut na zemljištu univerziteta, Srpska pravoslavna crkva je više puta isticala da će svaki nasrtaj na hram tretirati kao otvoren napad na SPC.

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*