Kovid-19 najverovatnije preko životinja prenet na ljude

ŽENEVA –

U zajedničkoj studiji Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Kine o poreklu kovid-19 navodi se da je prenos virusa sa slepih miševa na ljude preko druge životinje najverovatniji scenario nastanka bolesti i da je propust u laboratoriji krajnje malo verovatan uzrok, prenosi AP nacrt izveštaja u koji je imao uvid.

Agencija navodi da je danas dobila skoro konačnu verziju izveštaja SZO od diplomate sa sedištem u Ženevi koji nije želeo da bude identifikovan jer nije bio ovlašćen da daje informacije pre zvaničnog objavljivanja.

korona, kovid, 19, virus, grip, 2

Pixabay

Još nije poznato da li će izveštaj možda biti menjan pre objavljivanja, ali nalazi koje on sadrži uglavnom su bili očekivani i ostavili su mnoga pitanja bez odgovora, prenosi AP.

Tim SZO je u izveštaju predložio dalja istraživanja u svim mogućim pravcima vezano za poreklo korona virusa, osim hipoteze da je on „pobegao“ iz laboratorije.

Istraživači su razmatrali četiri scenarija po redosledu verovatnoće. Zaključili su da je prenos preko druge životinje vrlo verovatan. Ocenili su da je direktno širenje sa slepih miševa na ljude verovatno, a rekli su i da je širenje prehrambenim proizvodima „hladnog lanca“ moguće.

Objavljivanje izveštaja je više puta odlagano, a zvaničnik SZO je rekao krajem prošle nedelje da očekuje da će on biti spreman za puštanje u javnost u narednih nekoliko dana.

Izveštaj se uglavnom zasniva na poseti tima međunarodnih stručnjaka SZO kineskom gradu Vuhanu, u kome je kovid-19 prvi put otkriven, tokom januara i februara prošle godine, navodi agencija.

SAD: Detaljna provera izveštaja SZO o poreklu korone

Bela kuća je danas saopštila da će niz američkih eksperata detaljno pregledati izveštaj Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o poreklu korona virusa, a posebno će obratiti pažnju da li je istraga sprovedena nezavisno i tehnički prihvatljivo.

„Jasno smo najavili da ćemo se fokusirati da utvrdimo da li je istraga bila nezavisna i tehnički ispravna, a kada pregledamo u potpunosti izveštaj procenićemo koji će nam biti naredni koraci“, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Pasaki, prenosi Rojters.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*