Kranovi na sve strane: Aktivna 52 velika gradilišta

Prihodi od građevinskih naknada na području Banja Luke za prvih šest meseci ove godine veći su za 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci gradskih službi.

Prema podacima Odeljenja za prostorno uređenje, pojačana građevinska aktivnost dovela je do značajnog rasta budžetskih prihoda i aktiviranja brojnih gradilišta. Trenutno, građevinci su u Banjoj Luci angažovani na ukupno 52 aktivnih gradilišta, od kojih se najveći broj odnosi na stambeno poslovne objekte.

Po podacima za prvih šest meseci, dve najveće naknade – ona za uređenje građevinskog zemljišta i jednokratna renta beleže znatan rast u odnosu na prošlu godinu, što se povezuje sa aktiviranjem brojnih gradilišta. Tako su, na primer, prihodi od naknade za uređenje građevinskog zemljišta povećani za 16 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je jednokratna renta porasla za 11 odsto. Istovremeno, zabeležen je i značajan porast prihoda po osnovu legalizacije objekata.

„Tokom prvih šest meseci, od uređenja građevinskog zemljišta i jednokratne rente u gradski budžet prikupljeno je šest miliona KM, dok je u istom periodu prošle godine po ovom osnovu uplaćeno 5,3 miliona KM“ – pokazuju podaci resornog odeljenja.

Gradonačelnik Igor Radojičić ocenio je da ovi podaci ukazuju na pojačanu građevinsku aktivnost i rast interesa investitora za ulaganje u stanogradnju.

„O razvijenosti svakog grada, pa tako i u našem slučaju, govori i broj podignutih kranova. Što se toga tiče, možemo biti više nego zadovoljni jer svi pokazatelji govore o visokom intenzitetu aktivnosti u građevinskom sektoru, a što će se direktno odraziti i na stanje gradskih finansija, s obzirom na to da prihodi od ovih naknada imaju značajan udeo u gradskom budžetu“– kazao je Radojičić.

Izvor: Grad Banja Luka

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*