Krenuli radovi: 32 kilometra novih vodovoda

Banja Luka – Na više lokacija na širem gradskom području pokrenuti su radovi na proširenju vodovodne mreže, u okviru planova za razvoj komunalne infrastrukture.

Gradske vlasti ove godine planiraju gradnju oko 32 kilometra novih vodovoda na celom području grada, za šta su rebalansom budžeta obezbeđena dodatna sredstva iz prošlogodišnjeg suficita.

Povećanje od 350.000 KM u odnosu na prvobitni plan, odnosi se, između ostalog, i na izgradnju vodovoda Rekavice –Kola i Pezića polje.

Tako je za nove vodovode ukupno planirano nešto više od milion KM. Uz ova sredstava, dodatnih 1,1 milion KM obezbeđen je iz emisije gradskih obveznica za izgradnju 14 kilometara vodovodne mreže podsistema „Zvezda“, u okviru velikog projekta „Crno vrelo“.

„Na nekoliko vodovoda radovi su već okončani, priključen je cjevovod i građani mogu da podnose zahteve za priključenje na mrežu“ – kažu su iz nadležnog Odeljenja za komunalne poslove.

Kako su naveli, to se odnosi na vodovode koju su završeni ovih dana, i to u Drakuliću, gde je urađeno oko 700 metara nove mreže za oko 45 domaćinstava, čime je praktično cela mesna zajednica pokrivena gradskim vodovodom. Za ove radove izdvojeno je 110.000 KM.

U Zalužanima, u Ulici Blagoja Parovića urađen je sekundarni cevovod u dužini od oko 300 metara, kao nastavak mreže, dok su radovi okončani i u Čokorima, zaselak Macanovići, i u dva ogranka Podgrmečke ulice u MZ Lauš, gde je još preostalo da se uradi priključak na javnu mrežu.

Kada je reč o vodovodnoj mreži u Macanovićima, izgrađeno je oko jedan kilometar vodovoda na trasi od Čokorskih polja do Macanovića, čime je konačno rešen višedecenijski  problem vodosnabdevanja meštana u ovom kraju. Grad je za ove radove izdvojio 55.000 KM.

U Podgrmečkoj ulici, završetkom vodovoda u dva kraka, stvoriće se uslovi za kvalitetno i kontinuirano snabdevanje vodom oko 20 domaćinstava koja su do sada ovaj problem rešavali izgradnjom tzv „javnih česmi“ zbog čega su se često javljali kvarovi i gubici vode na priključcima. Vrednost ovih radova je oko 33.000 KM.

Prema podacima nadležnog odeljenja, u završnoj fazi je gradnja 3,2 kilometra sekundarne vodovodne mreže u selu Kadina voda u Pavićima na konzumnom području Grabovica i Kadina vode u okviru vodovodnog sistema Banjica. Za ovaj vodovod je utrošeno 87.100 KM.

Od radova koji su u toku, izdvajamo projekat izgradnje vodovoda Rekavice – Blagojevići, u ukupnoj dužini od oko četiri kilometra, čime će biti omogućeno stabilno vodosnabdevanje 40 domaćinstava iz zaseoka Lakići, Blagojevići i Račići. Iz budžeta je za ovaj vodovod obezbeđeno oko 170.000 KM.

Izvor: Grad Banja Luka

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*