Krijumčari u Severnoj Makedoniji prisilno zadržavali i maltretirali migrante

Izvor: SAKIS MITROLIDIS / AFP

U Severnoj Makedoniji u blizini granice sa Srbijom otkriven je improvizovani migrantski kamp u kojem su migranti prisilno zadržavani i fizički maltretirani, saopšilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal Severne Makedonije.

Kako se navodi u saopštenju, uhapšena su i pritvorena dva punoletna Pakistanca i dva maloletna Avganistanca koji su formirali taj improvizovani kamp kao članovi organizovane grupe za krijumčarenje ilegalnih migranata iz Grčke, preko Srbije, u zemlje EU.

Taj improvizovani kamp je, precizira se, otkriven juče u koordiniranoj akciji policija Severne Makedonije i Srbije, kada su to prijavila dvojica migranata, a u kampu je pronađeno 35 migranata, među kojima i devetoro dece od 14 i 15 godina.

Prema istrazi koju je pokrenulo Tužilaštvo za organizovani kriminal Severne Makedonije, grupu za krijumčarenje migranata, čiji su deo i četvorica uhapšenih, organizovale su dve nepoznate osobe iz Pakistana od avgusta do novembra.

Dva Pakistanaca i dva maloletna Avganistanca koji su uhapšeni i pritvoreni u Skoplju, precizira se, osumnjičeni su da su formirali improvizovane kampove u blizini granice sa Srbijom gde su prihvatali i smeštali migrante koji su ilegalno ulazili iz Grčke i odatle ih ilegalno prevodili u Srbiju i zemlje EU.

„U tim kampovima migranti su bili prisilno zadržavani, oduzimani su im mobilni telefoni i lična dokumenta, čime im je onemogućen bilo kakav kontakt izvan kampa“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Kako se ističe, krijumčari su „koristeći nemoć migranata maltretili žrtve, fotografisali ih i te fotografije slali njihovim porodicama tražeći novac da puste te žrtve da produže rutu, a upotrebom sile i pretnjama su iznuđivali novac od žrtava, prema kojima su se odnosili krajnje surovo i ponižavajuće, a sa nekima su imali i polne odnose“.

Četvorica osumnjičenih za krijumčarenje migranata izvedena su pred sudiju za prethodni postupak i odredjen im je pritvor od 30 dana, a za krivična dela za koja se terete predvidjena je zatvorska kazna od najmanje osam godina.

Ta dva punoletna Pakistanca i dva maloletna Avganistanca se terete krvično za „organizovanje grupe i podsticanje trgovine ljudima, trgovima maloletnim osobama“, precizira Tužilaštvo za organizovani kriminal Severne Makedonije.

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*