Krivične prijave zbog urušavanja zgrade u Vidovdanskoj (VIDEO)

(Foto Tanjug)

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će sutra biti podnete krivične prijave protiv odgovornih za urušavanje zgrade u Vidovdanskoj na Vračaru.

Vesić je za Tanjug rekao da je pet porodica smešteno u hotel „Slavija”, što će platiti opština Vračar, a da dve porodice imaju svoj smeštaj.

Prema njegovim rečima, stanari će dobiti pomoć od Grada Beograda preko Centra za socijalni rad.

Vesić je rekao da će za stanare u međuvremenu, dok se zgrada ne sanira, biti iznajmljeni stanovi što će, kako kaže, morati da plati investitor.

„Ne možemo da uđemo u zgradu jer je policija zabranila ulaz. Čeka se statičar koji jedini može da da dozvolu za ulazak, a nakon toga će opštinska komisija da popiše sve stvari i utvrdi štetu i to će biti osnov za zahtev za odštetu stanara”, rekao je Vesić.

Dodao je da je važno da su stanari „sklonjeni sa ulice” i da imaju gde da budu.

Vesić je rekao da se još uvek ne zna tačno ko je investitor koji je započeo radove pored urušene zgrade zato što se, kako kaže, vodi na fizička lica koji su vlasnici placa.

U međuvremenu je, kako kaže, izgleda podnet zahtev za promenu vlasništva.

„Obično to tako bude, počne se sa dozvolom na vlasnika placa, on u međuvremenu dobije jedan deo kvadrata, a onda da vlasništvo na nekog drugog, a to ćemo da saznamo. U ovom trenutku, ne znamo ko je investitor”, kazao je Vesić.

Nastavili da kopaju iako je počelo urušavanje

Stanari zgrade u Vidovdanskoj, koja se danas prepodne urušila, zatečeni su onim što im se desilo, a kako kažu, posebno ih je šokiralo to što su radnici na susednom gradilištu nastavili da kopaju, iako je urušavanje počelo.

Zorica Stanimirović kaže da je jutros oko osam sati primetila pukotine na zidu kupatila i da su odvaljene pločice i da se nakon toga obratila radnicima sa gradilišta do zgrade u kojoj stanuje.

Kako kaže, rekli su joj „da to nije ništa” i da će joj sanirati štetu kada se završi gradnja.

„Kada sam se popela u svoj stan na sprat jedva sam otključala vrata, jer su već bila spala. Uzela sam kuče i dok sam silazila niz stepenica zgrada se urušila”, ispričala je Zorica Tanjugu.

 

Posle urušavanja zgrade, radnici na susednom gradilištu su, kako kaže, nastavili sa kopanjem, a tada je njena ćerka utrčala u gradilište i povikala: „Ljudi, da li ste normalni, zgrada se urušila, a vi i dalje kopate!”.

I komšinica Stanimirovićeve, Zorica sa drugog sprata, kaže da je bila u stanu kada su joj nešto posle 11.00 sati pozvonili na interfon i rekli joj da hitno izađe iz zgrade.

„Primetila sam da teško zaključavam vrata, ali nisam shvatila da se zgrada urušava. Kada smo izašli, posle pet minuta pao je deo zgrade”, kazala je Zorica.

Snežana Janjić, vlasnica stana u parteru, u kojem trenutno niko ne stanuje, šokirana je onim što se desilo, a kako kaže, pola stana joj je otišlo u ambis.

„Deo stana stoji, nadam se da ću moći da izvučem stvari pod uslovom da procene da je bezbedno”, rekla je Janjić.

Zgrada u Vidovdanskoj na Vračaru urušila se danas oko 11.00 sati, a stanari će biti smešteni u neki od beogradskih hotela, kako je ranije rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je danas izašao na lice mesta i razgovarao sa stanarima.

Vatrogasne i policijske ekipe pomoći će pri iznošenju stvari iz stanova u urušenoj zgradi, najavio je zamenik gradonačelnika.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*