Krivokapić: Đukanovićeva izjava ogolila inspiratora tenzija u Crnoj Gori

(Foto EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA)

PODGORICA – Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić ocenio je da je današnja izjava predsednika Mila Đukanovića o ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija potpuno „ogolila” inspiratora i inicijatora tenzija u Crnoj Gori.

„Apsolutno je pravo Mitropolije crnogorsko-primorske da ustoličenje mitropolita obavi u vekovnom sedištu svoje mitropolije na Cetinju i država će obezbediti sve neophodne uslove da SPC kao najdominantija verska zajednica u Crnoj Gori po broju vernika ostvari svoje Ustavom zagarantovano pravo”, istakao je Krivokapić, a saopšteno iz njegovog kabineta.

Krivokapić smatra da je najmanje važno gde će toga dana biti Đukanović, ali da je važno pozvati ga da, kako je naveo, „prestane da izaziva i podgreva sukobe, podele i tenzije”.

Premijer Crne Gore ocenjuje da Đujanović to radi sa ciljem da „spreči ili stavi u drugi plan borbu protiv organizovanog kriminala, koja iz dana u dan napreduje”, prenosi Tanjug.

Krivokapić je naveo da Đukanović, kao predsednik Crne Gore mora naučiti da štiti Ustav Crne Gore i ustavnu versku slobodu Srpske pravoslavne crkve da ustoličenje obavi tamo gde ima svako pravo da ga obavi, na Cetinju, i da jednom stane u zaštitu verske slobode Crkve koju je, kako je naveo Krivokapić, dok je njegova partija bila na vlasti, „do beskraja proganjao, a koja ga je dobro naučila šta znači biti slobodan i ustavan”.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanovića ocenio je prethodno da je ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju dat, kako je naveo, neprimereno veliki značaj i izrazio nadu da će njegov apel da ustoličenje bude održano van Cetinja „čuti i uvažiti oni koji treba da ga uvaže”.

Đukanović je takođe rekao da će, ako ne bude uvažan njegov apel i ako ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija ipak bude na Cetinju – 5. septembra biti u prestonici.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*