Krivokapić dostavio predlog za smenu Leposavića

Zdravko Krivokapić (Foto EPA -EFE – B.P.)

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić dostavio je danas Skupštini predlog za razrešenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog izjave o Srebrenici, javljaju podgorički mediji.

U obrazloženju predloga, Krivokapić je naveo da je javno delovanje Leposavića od izbora na funkciju ministra 4. decembra prošle godine, odstupalo od zvaničnih stavova Vlade i Sporazuma lidera tri pobedničke koalicije iz septembra 2020, pišu „Vijesti“.

Podsetimo, Leposavić je ranije izjavio da će priznati da je u Srebrenici počinjen zločina genocida „kada se to nedvosmisleno utvrdi“ i osporio je legitimitet suda u Hagu gde je suđeno za Srebrenicu.

Krivokapić u predlogu za razrešenje ministra Leposavića podseća da je Sporazum, koji su potpisali Krivokapić (koalicija „Za budućnost Crne Gore“), Aleksa Bečić („Mir je naša nacija“) i Dritan Abazović („Crno na bijelo“) bio programski osnov za formiranje 42. Vlade Crne Gore.

Njime je, kako navodi, pored ostalog, predviđeno da će nova demokratska vlast odgovorno sprovoditi sve međunarodno priznate obaveze, potpuno i posvećeno realizovati sve reforme neophodne za punopravno članstvo Crne Gore u EU.

„U tom smislu uvažavanje međunarodnih sudskih instanci od suštinske je važnosti za prihvatanje osnovnih civilizacijskih postulata na kojima se zasniva EU“, naveo je Krivokapić u obrazloženju predloga, prenosi Sputnjik.

Dodaje da je Leposavić odgovarajući na pitanje u Skupštini, koje je glasilo: „Da li ste Vi, kao ministar pravde, koji je između ostalog zadužen i za polje ljudskih i manjinskih prava, spremni da priznate da se u Srebrenici dogodio genocid i da li bi se poklonili žrtvama Srebrenice?“, relativizovao odluke Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugodlsviju, u kojima se tragični događaji u Srebrenici pravno kvalifikuju kao delo genocida.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*