Krivokapić ne razmišlja o vanrednim izborima

PODGORICA –

Premijer Zdravko Krivokapić izjavio je danas da će se o tome da li predstavnici Demokratskog fronta treba da budu u rekonstruisanoj vladi izjasniti pošto to učini parlamentarna većina.

Krivokapić je to rekao novinarima nakon što je lider GP URA i potpredsednik vlade Dritan Abazović juče rekao da o ulasku predstavnika DF-a u rekonstruisanoj vladi treba da se izjasne Demokratska Crna Gora i premijer Krivokapić.

zdravko, krivokapic, premijer, crne, gore, 1

Izvor: EPA-EFE (Boris Pejović)

Stav Abazovićeve stranke, koja ima tri poslanika u parlamentu i jedinog političara u aktuelnoj vladi, protivi se ulasku drugih političara, posebno iz DF-a.

Krivokapić je u obraćanju novinarima rekao da je bio zadovoljan početkom pregovora o rekonstrukciji vlade i da je sada iznenađen stavovima određenih političkih partija iznetih u međuvremenu.

On je pozvao stranke parlamentarne većine da se ne svađaju i da ne svađaju njega sa njima.

„Svako želi mene da zavadi sa potpredsednikom vlade (Dritanom Abazovićem), sa Demokratama, sa DF-om. Dajte da se ne svađamo. Ako sam ja problem, lako to rešite. Ako želite nove izbore, to recite građanima. Ako vam vlada ne odgovara – razrešite je. Čini mi se da se neke partije spremaju za izbore, a ja o njima ne razmišljam“, rekao je.

Na pitanje da li želi DF u vladi, Krivokapić nije odgovorio, već je rekao da to treba da bude dogovor parlamentarne većine, a da će se on izjasniti posle toga.

„Svi čekaju da ja nešto kažem pa da se na osnovu toga pozicioniraju. Ja neću više to da radim“, rekao je i dodao da misli da Crna Gora treba da se okrene budućnosti, a da nije važno ko će biti u vladi.

Kao najveći problem Crne Gore, Krivokapić je naveo pravosuđe i to što, kako je kazao, neko namerno ili nenamerno ne želi da reši taj glavni problem.

Rekonstrukcija vlade kasni, opozicija zbija redove

Nema nagoveštaja da bi parlamentarna većina u Crnoj Gorije skorije mogla da postigne dogovor o najavljenoj rekonstrukciji vlade, zbog opstrukcije GP URA Dritana Abazovića, koja ima tri poslanička mesta, dok stranke parlamentarne opozicije, predvođene DPS-om Mila Đukanovića zbijaju redove i, kako poručuju, blizu su dogovora o zajedničkom delovanju.

podgorica most milenijum sxc hu jpg

Izvor: shc.hu

Portparol i poslanik DPS Miloš Nikolić kaže, prenosi podgorička Pobjeda, da u parlamentarnoj opoziciji imaju nesporan konsenzus o ključnim vrednostima, a to su prozapadni kurs, nastavak integracije u EU, vladavina prava i antifašizam.

„Od parlamentarnih izbora imamo čvrstu saradnju sa našim opozicionim kolegama, a da li će ona biti formalizovana ili ne, u vidu nekog saveza, ostaje da se vidi. Ali, svakako već postoji“, kaže Nikolić.

Podsetio je na zajedničko saopštenje svih opozicionih partija, u kojem su konstatovali da se Crna Gora nalazi u najvećoj krizi od uvođenja višestranačja i da su vanredni izbori jedino rešenje.

„Tada smo konstatovali da je, pre vanrednih parlamentarnih izbora, potrebno urediti pitanje eventualne prelazne vlade i verujem da je to nešto oko čega bi moglo da se razgovara na različitim nivoima i o više modaliteta. Ali, ono što je definitivno i u što su građani imali prilike da se uvere u prethodnih godinu je da aktuelna parlamentarna većina nije u stanju da formira efikasnu vladu i da ekspertska, niti bilo koja druga koja bi bila proizvod ove tri koalicije na vlasti ne može da bude uspešna i funkcionalna“, zaključio je Nikolić.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*