Krivokapić pozvao Đukanovića da ne destabilizuje državu, ispred zgrade vlade dimne bombe, baklje i prozivka Abazovića

PODGORICA –

Predsednik vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić pozvao je danas predsednika Mila Đukanovića da „ne destabilizuje državu i da narod povuče sa ulice.

„I tužilački zakoni i odluka o izmeni kriterijuma za sticanje državljanstva biće usvojeni u interesu države Crne Gore i njenih građana i to nikakvi skupovi u organizaciji DPS-a neće zaustaviti“, rekao je Krivokapić, prenele su podgoričke Vijesti.

vlada, crne, gore

TANJUG/ M. Petrović

Premijer je poručio da neredi koje produkuje Đukanović neće zaustaviti ruku pravde i pravnu državu.

„I tužilački zakoni i odluka o izmeni kriterijuma za sticanje državljanstva biće usvojeni u interesu države Crne Gore i njenih građana i to nikakvi skupovi u organizaciji DPS-a neće zaustaviti“, naveo je Krivokapić.

Građane Crne Gore pozvao je na razum.

„Ne nasedajte na provokacije onih koji su spremni da vas žrtvuju radi odbrane svog kapitala“, rekao je Krivokapić.

Vijesti: Privremeno povučena Odluka o izmeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva

Na protestu u organizaciji Patriotsko-komitskog saveza, bliskom DPS Mila Đukanovića, bačene su dimne bombe i zapaljene baklje, a skandiralo se protiv potpredsednika vlade Dritana Abazovića i njegovog građanskog pokreta URA.

Okupljeni su pevali „Imala je URA rašta, izdaja se ne prašta“, „Izađi Dritane, izađi mala“, „Petroviću, samo reci, letećemo kao meci!“, „Kralj Nikola na umoru, blagosilja Crnu Goru“…

Podgoričke Vijesti su prenele da je sa sednice vlade privremeno povučena Odluka o izmeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, da bi se, kako se navodi, pre toga izjasnio skupštinski Odbor za izborno zakonodavstvo.

Premijer je ranije najavio Odluku o izmeni, navodeći da veliki broj građana koji dugo žive u Crnoj Gori nije imao pravo na državljanstvo.

Plan MUP-a je bio, kako je ranije objavljeno, da svi građani koji su i u prekidima boravili 10 godina u Crnoj Gori steknu pravo za sticanje državljanstva.

Važećim Zakonom i Odlukom propisano je da su tu mogućnost do sada imali samo oni koji neprekidno žive 10 godina u ovoj državi.

Protiv ove odluke su organizatori današnjeg protesta Patriotsko-komitski savez i najuticajnija opoziciona DPS Mila Đukanovića, koji smatraju da je reč o planiranom „demografskom inženjeringu“.

Ovom odlukom Vlade Crne Gore je, prenose mediji, predviđeno da Crna Gora može dobiti još 13 do 15 hiljada glasača koji imaju privremeni boravak, a sada su uglavnom državljani Srbije, Rusije i Bosne i Hercegovine.

Pripremljen je, takođe, i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta, koji bi za posledicu imao oduzimanje biračkog prava oko 40.000 crnogorskih državljana iz dijaspore.

Okupljeni, koji nose crnogorske simbole, su pokušali da sruše zaštitnu ogradu postavljenu ispred zgrade vlade, pišu podgoričke Vijesti.

Vređali su policajce, vikali im „banda izdajnička“ i „izdaja“ i gađali ih jajima.

Protest je organizovan uprkos epidemiološkim merama među kojima je zabrana međugradskog saobraćaja.

Protest uz pesme Perković Tompsona i povike „Kosovo je pored Srbije“

Najava vlade da će izmeniti odluku o kriterijuma za sticanje crnogorskog državljanstva i tim povodom organizovani protest tzv. crnogorskih patriota ispred zgrade vlade dodatno je podiglo tenzije na crnogorskoj političkoj sceni.

Protest je organizovan na poziv Patriotsko-komitskog saveza, bliskog najuticajnijem DPS-u Mila Đukanovića, uz dimne bombe, bakljadu i pesme hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona, poznatog po favorizovanju ustaštva.

Protestanti su skandirali: „Idaja, izdaja“, „Nije ovo srpsko leglo, već je ovo Montenegro“, „Nikad neće Crna Gora bit’ obala srpskog mora“, „Kosovo je pored Srbije“, „Branićemo ovih dana Crnu Goru od dušmana“, „Imala je Ura rašta, izdaja se ne oprašta“, „Zdravko, četniku“.

Antivladini protesti održani u više gradova 

Antivladini protesti u organizaciji Patriotsko-komitskog saveza, osim ispred zgrade vlade u Podgorici, održani su i u Nikšiću, Cetinju, Budvi i Tivtu.

Na protestu u Podgorici viđeni su i funkcioneri opozicionih SDP i LP.

Protest je počeo u 11 sati, a oko podneva deo protestanata se razišao.

U Budvi je višesatno bio blokiran saobraćaj kod kružnog toka na ulazu u grad.

Bio je blokiran i saobraćaj na Jadranskoj magistrali u Tivtu i Kotoru.

Kako je prenela podgorička Pobjeda imali su poruku i za Popovića: „Samo reci, lećećemo kao meci“.

Policija je pozvala građane da se raziđu u roku od dva sata jer, kako su objasnilu, skup nije u skladu sa merama. U suprotnom su zapretili hapšenjem.

Protest tzv. crnogorskih patriota je održan uprkos tome što odluka o kriterijumima za sticanje državljanstva nije bila na dnevnom redu današnje sednice.

Predsednik Milo Đukanović se nije oglasio ovim povodom, a njegova DPS tvrdi da je „narod na ulice izveo Krivokapić i njegovi ministri“.

„Pokušaj Zdravka Krivokapića da po svaku cenu zadrži poziciju premijera, tako što će neustavnim zakonskim rešenjima kojima se destabilizuje država i izazivaju podele u društvu, podilaziti Demokratskom frontu, koji ga javno ponižava i preti njegovom smenom, je za svako žaljenje“, navodi se u saopštenju DPS, koje je potpisao portparol Miloš Nikolić.

Kako je navedeno u saoštenju, tako tumače i optužbe koje je Krivokapić uputio na račun DPS-a i njenog predsednika, jer nije narod na ulice izveo predsednik Đukanović – već upravo premijer i njegovi ministri, svojim skandaloznim i netransparentnim radom i odlukama.

„Ovu Krivokapićevu optužbu, shvatamo i kao deo svojevrsne samoprojekcije, jer upravo je on postao premijer na talasima organizovanih protesta, kojima su se rušile legitimne institucije, pod izgovorom promene Zakona o slobodi veroispovesti. Uostalom, Krivokapiću bi bolje bilo da se ne bavi zamjenom teza, i pokušajem skidanja odgovornosti, već da se što pre utvrdi ko su njegovi službenici koji danas po ulicama automobilima gaze građane i objasni se javnosti da li je to metoda kojim će se ubuduće Vlada Crne Gore obračunavati sa neistomišljenicima“, navodi se u saopštenju.

Iako se iz snimka koji je objavio portal Vijesti jasno vidi da je grupa građana zaustavila službeni automobil vlade na izlazu iz Nikšića, u kojem je bila ćerka premijera, opozicija to negira i tvrdi da se automobil vlade zalete u masu pri čemu su dvojica iz grupe odbačena na kolovoz.

Đukanović negira da je organizator antivladinih protesta

Đukanović je negirao je da je organizator današnjih antivladinih protesta u Crnoj Gori i ocenio „krajnje nemoralnim insinuacijama“ poziv Krivokapića da ne destabilizuje državu i da protestante povuče sa ulice.

„Krajnje je nemoralno od premijera Krivokapića da insinuira da ja organizujem proteste koji mu se ne sviđaju. Uzaludni su pokušaji da svo svoje neznanje, neposvećenost i nepostojanost pokušava prikriti time što će papagajski dosadno za sve okriviti bivšu vlast“, saopštio je Đukanović.

Istakao je da je Krivokapić sada, kako kaže, krenuo da to čini i prema njemu lično.

„Poznato je, a o tome je u trenucima euforičnog raspoloženja nakon pobede na izborima govorio i sam premijer, da sam uložio i ulažem sav napor da se izvršna vlast konstituiše, i da što kvalitetnije profunkcioniše“, podseća Đukanović.

Ističe da je to činio i čini zbog odgovornosti prema državi za čiju je obnovu, kako navodi, za razliku od premijera, bez ostatka radio i izvesno glasao.

„I za čiji napredak i dalje radim. Iako imam sve manje poštovanja prema vladi i njenom premijeru. Jer iz dana u dan sabiram sve više utisaka da neznanje nije jedini i najvažniji razlog njihovog neodgovornog upravljanja državom. Ne mora premijer da brine da iza bučne kritike vlade ovih dana skriveno stojim ja“, kaže Đukanović.

Ističe da ne samo što se ne skriva kada kritikuje, već i zato što nikada nije i, kako kaže, nikada neće preduzeti ništa što bi potencijalno ugrožavalo stabilnost Crne Gore. „Nijedan pojedinac, pa ni Zdravko Krivokapić, ili makar i loša vlada, ne mogu me isprovocirati na takvu neodgovornost prema državi. Verujem da svi zajedno imamo političke zrelosti i kapaciteta da sačuvamo mir, da pokažemo odgovornost prema strateškim državnim ciljevima za koje smo se svi deklarisali, kao i prema svim građanima Crne Gore, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali“, naveo je Đukanvić, preneo je RTCG.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*