Kruševac: Očekuje se otvaranje puta prema Nišu,reke u Vojvodini u stagnaciji ili opadanju

BEOGRAD –

Na poplavljenom područjima na jugu Srbije stanje se normalizuje, voda se povlači, a probleme sa strujom i dalje ima oko jedan odsto potrošača, najviše u opštini Medveđa.

U Kruševcu i okolnim mestima situacija sa poplavama je stabilna, a put prema Nišu kod Đunisa, koji je zbog izlivanja Južne Morave zatvoren, trebao bi uskoro da bude osposobljen za saobraćaj, poručila je danas gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović.

U naselju Đunis voda je ušla u dvorišta 22 domaćinstva, u kojima živi 28 ljudi, a evakuacije nije bilo, kaže Palurović za Tanjug.

Ona je navela da je put Kruševac- Niš od juče od 20 sati preventivno zatvoren za saobraćaj i istakla da se stanje na terenu prati, te da će put biti otvoren čim se proceni da je situacija bezbedna.

Procenjuje da bi to moglo biti do sutra ujutru.

Kaže da se tokom dana očekuje visina poplavnog talasa iz Mojsinja i da je trenutno poplavljen sav taj deo poljoprivrednog zemljišta pored Južne Morave.

Palurović navodi da niko nije bez struje i vode, a da se meštanima koji ne mogu da koriste vodu iz bunara, dostavlja flaširana voda.

„Samo oni imaju otežano snabdevanje vodom, ali mi smo još pre dva dana krenuli da im dostavljamo vodu“, navela je Palurović.

vojska, ,poplave

Ministarstvo odbrane

Nivo Nišave opao je za više od metar kod Bele Palanke, gde je u selima Dolac i Crvena Reka bilo i najkritičnije.

Ibar je sinoć poplavio više kuća na obali u Kosovskoj Mitrovici, dok su porodice koje žive u blizini reke evakuisane.

U tom delu grada je preventivno isključena i struja, prenose mediji. Ibar je ranije poplavio najmanje tridesetak kuća u selima Rudare i Grabovac kod Zvečana.

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, ekipe na terenu procenjuju kolika je šteta, posle izlivanja Sitnice, Laba, Binačke Morave i Drenice.

Zbog oštećenja više od 150 metara cevovoda i potkopane brane na vodozahvatu stanovnici Vlasotinca će i narednih dana biti bez vode, a direktor JKP Vodovoda Zvonko Ilić je najavio da će biti povećan broj cisterni za vodosnabdevanje.

Ilić je rekao i da će se koristiti alternativna brana na Rastavnici, ali da će za raščišćavanje terena i izvođenje radova biti potrebno još nekoliko dana.

Komandant Štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Bratislav Petrović je rekao da je već stigla cisterna iz Soko Banje, da je u funkciji cisterna preduzeća HSV sa pijaćom vodom a da danas iz Vranja stiže cisterna za pranje ulica.

Na sastanku predstavnika lokalne samouprave, članova Štaba za vanredne situacije i preduzeća koja rade na održavanju puteva i vodotokova, sa direktorom JP Srbijavode Goranom Puzovićem, koji je održan u utorak, dogovoreno je da se najpre sanira i spoji cevovod, da se potkopana brana na vodozahvatu hitno sanira i da se pripremi projekat njene potpune obnove.

Voda je oštetila i deo novog puta Vlasotince – Svođe pa je dogovoreno da se, koliko je to moguće, sanira trenutno stanje, a da se podele zadaci između preduzeća Srbijavoda i Puteva Srbije u narednim aktivnostima koje podrazumevaju da se reka udalji od puta i da se pripremi novo tehničko rešenje da bi se zaštitio put.

U opštini Kamenica u Kosovskom pomoravlju za FoNet je rečeno da je voda srušila dva mosta u selima Ajnovce i Močare, gde živi oko 3.000 ljudi.

Bujica je srušila i trafo stanicu u većinski srpskom selu Berivojce koje se nalazi na ulazu u Kamenicu, pa je polovina stanovnika ove multuetničke opštine i bez struje i bez vode.

Najteže je u selu Močare u kome je, zbor rušenja mosta, blokirano više od 200 Srba i oni nemaju struju, vodu, lekove a ni hranu.

Vodostaji na Dunavu i Velikoj Moravi u blagom opadanju

Vodostaji na velikim rekama u Srbiji nalaze se ispod nivoa redovne odbrane od poplava prema hidrološkim progozama RHMZ-a, saopštilo je JVP ““Srbijavode““.

Vodostaj na Dunavu i Velikoj Moravi je u blagom opadanju, dok su vodostaji na Savi, Drini i Zapadnoj Moravi u blagom porastu, bez približavanja upozoravajućim nivoima.

Vodostaji na Dunavu, Tisi i na Savi su u domenu srednjih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za oktobar.

U skladu sa prognozama RHMZ-a i stanja zaštitnih objekata, svi objekti iz Operativnog plana za odbranu od poplava za 2020.godinu preduzeli su pripremne radnje u cilju sprečavanja plavljenja područja.

Na vodnim jedinicama ““Drina-Loznica““, ““Pančevački rit““ i ““Zapadna Morava – Kruševac““ dežurne službe JVP ““Srbijavode““ i nadležna vodoprivredna preduzeće sprovode 24-časovna dežurstva i prate situaciju na terenu.

Reke u Vojvodini u stagnaciji ili opadanju

Trenutno stanje na rekama u Vojvodini u JP Vode Vojvodine ocenjuju kao dobro,izjavio je za Jutarnji program RTV-a Božidar Beloš,navodeći da se većina reka nalazi u stagnaciji ili opadanju.“Dunav je na nivou svog všegodišnjeg proseka za januar,Tisa i Sava u stagnaciji i blagom opadanju,a ista situacija je i sa banatskim vodotokovima(Tamiš,Brzava,Nera i Moravica).

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*