Kulturu vratiti na velika vrata u obrazovanje

NOVI SAD –

Platforma „e Muzej“, kao nova mogućnost učenja povezivanjem škola i muzeja, obezbediće zanimljiviji pristup nastavi kombinovanjem školskih sadržaja sa muzejskim pričama. Platforma je deo nastojanja Ministarstva kulture da se kultura vrati u obrazovanje.

Tim povodom organizovana je onlajn konferencija na kojoj su muzejski stručnjaci razgovarali o iskustvima i potencijalima.

e, muzeji,

Muzej Vojvodine

Muzej Vojvodine kao nosilac digitalizacije kulturnog nasleđa u Srbiji sa dugim pedagoškim iskustvom već je priredio kulturne sadržaje za osnovce od 2 do 5 razreda kojima je muzej i namenjen.

„Jedan divna devojčica Petra Vulikić razgovara sa kustoskinjom i na taj način obrađuju nastavnu temu saobraćaja za 2. Razred OŠ sa sloganom „U zdravom telu i zdrav duh“ i ona je obrađena kroz priču o muzejskom predmetu velosiped iz stalne postavke Muzeja“ govorila je direktorka Muzeja Tijana Stanković Pešterac.

Platforma eMuzej razvijana je dve godine i dostupna je na računarima i mobilnim aplikacijama kaže Dejan Masliković iz Ministarstva kulture.

„Razvijeni su takvi moduli gde će zaposleni moći da ubacuju sadržaje, njihove kolege iz drugih muzeja da ih koriste i naravno, imaće pristup za korisnike“ rekao je Masliković.

Cilj je da se kultura na velika vrata vrati u obrazovanje.

U doba pandemije i onlajn nastave ovo je prilika i da se školski sadržaji učine zanimljivijima, de se deca upoznaju sa nasleđem i da se neguje publika koja će se razvijati uz kvalitetne kultrune uticaje.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*