Kurti ne prihvata mini Šengen, insistira na sporazumu SEFTA

Izvor: Armend Nimani/AFP

Premijer Kosova Aljbin Kurti insistira na sporazumu SEFTA, a za Kosovo je neprihvatljiva inicijativa „mini Šengen“, na kojoj su u utorak ponovo insistirali premijeri Albanije i Severne Makedonije i predsednik Srbije, saopštila je Vlada Kosova.

Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev nakon virtuelnog sastanka pozvali su Kosovo, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu da se pridruže inicijativi. Kosovo je dalo negativan odgovor.

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti tokom svog mandata prihvatio je da septembra prošle godine u Vašingtonu da Kosovo bude uključeno u balkansku inicijativu „mini Šengen“, ali nova vlada ignoriše ovu obavezu.

Portparolka Vlade Rozafa Keljmendi izjavila je da je stav Vlade o „inicijativi iz Niša“ (mini Šengenu) poznat i da je Kurti nedavno predložio novi okvir za regionalnu i ekonomsku saradnju pod nazivom SEFTA, koji odgovara potrebama svih zemalja Zapadnog Balkana i njihovim ciljevima za integraciju u Evropsku uniju.

„Vizija premijera izražena je kroz sporazum o SEFTA. To znači regionalnu saradnju koja se zasniva na jednakosti i reciprocitetu, koja ima mehanizme za sprovođenje i koju vodi Evropska unija, ima direktne sporazume sa Evropskom unijom i zasniva se na evropskom ekonomskom modelu“, kazala je Keljmendi.

Kurti će to predstaviti na sledećem samitu lidera šest zemalja regiona, koji će biti održan 5. jula u okviru Berlinskog procesa, najavljeno je.

Prištinski list Koha ditore objavio je intervju sa direktorkom za jugoistočnu Evropu u nemačkom ministarstvu spoljnih poslova Suzanom Šuec u kojem je navela da očekuje rezultate u inicijativama za zajedničko regionalno tržište.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*