Kurti optužuje Beograd, traži osudu Srebrenice u regionu

SARAJEVO: Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti danas je, povodom 11. jula, pozvao države u regionu da usvoje rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici, a Beograd da, kako je rekao, prizna prošlost i ono što je uradio.
kurti
Foto: Tanjug/video

Kurti je, govoreći o tome što je kosovska skupština juče izglasala rezoluciju kojom se osuđuje navodni genocid u Srebrenici, rekao za Radiosarajevo.ba da je to bila njihova „dužnost prema pravdi i miru“.

Kurti je optužio Beograd da je uzrok onoga što se desilo devedesetih i tvrdi da proces raspada Jugoslavije nikada nije „tretiran sa introspekcijom“ u Beogradu.

On smatra da bi Beograd trebalo da razmišlja o, kako kaže, statusu Srbije.

„Beograd želi da mnogo govori o statusa Kosova koje je završena stvar, jer je Kosovo nezavisna država, zapravo bi trebalo da malo razmišljaju o statusu Srbije“, rekao je Kurti i dodao da to političke i ne samo političke elite u Beogradu treba „iskreno da razmotre“.

Kurti smatra da u Beogradu treba da gledaju ka buducnosti time što će, kako kaže, priznati prošlost i ono što su uradili, pocevši od Slovenije, Hrvatske, BiH, i na kraju na Kosovu.

„Dakle introspekcija u Beogradu, jedna kritika onog što se desilo devedesetih je ta koja najviše nedostaje našem regionu“, tvrdi Kurti.

On je, govoreći o usvajanju rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici, rekao da je u pitanju „najveći zločin u Evropi posle Drugog svetskog rata“ i ocenio da je važno da se „veoma oštro osuđuje svaka tendencija negiranja genocida“.

On je dodao da treba pozvati sve međunarodne institucije, i one u regionu, da rade sve, kako se izrazio, „da bi se stvorila pravda“.

Kurti je rekao i da bi trebalo da se ukinu vize kako bi Albanci i drugi sa teritorije Kosova i Metohije slobodno putovali u BiH, a Bošnjaci, Hrvati i Srbi na KiM.

„Da Kosovo ne pati zbog nepriznavanja od strane Beograda, a niti da Bosna bude talac Srbije zbog njenog nepriznavanja naše države“, rekao je Kurti.

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*