Kurti:Vladu ruše zbog sporazuma o razmeni teritorija

PRIŠTINA –

Aktuelni premijer Aljbin Kurti uveren je da smena jednog ministra DSK nije razlog za izglasavanje nepoverenja njegovoj vladi, a nisu ni takse, već je to, tvrdi, krčenje puta za dogovor o razmeni teritorija za koji je, kako kaže, uveren da već postoji.

„Uveren sam više nego ikad da postoji spreman dogovor“, rekao je Kurti obraćajući se u parlamentu, prenela je prištinska Koha.

Tvrdi da mu je kosovski predsednik Hašim Tači zapravo to i potvrdio tokom poslednjeg sureta.

„Razgovarli smo dva sata, a znate šta mi je rekao: „Premijer ukida takse i odlazi u Belu kuću da se reši Srbije… ‘ Dakle, nije ideja da se vlada obori zbog taksi , već da se vlada obra da otvori put sporazumu. Zbog ovakvih ponuda ne smatram se sardnikom u tom poslu”, rekao je Kurti.

EPA-EFE/MALTON DIBRA

Kurti je rekao da se vlada ne ruši zbog smene jednog ministra, osim, kako je rekao, ako to nije bio plan.

„Nije me briga za ovu vladu i još manje za sebe. Žao mi je ljudi. Jer ovaj zahtev ima za cilj da građani ostanu bez vlade za koju su glsali I to u najvažnijoj nedelji borbe protiv korona virusa, kada je vlada predstavila način upravljanja pandemijom”, rekao je Kurti.

Rekao je i da je Tači pokušao da uvođenjem vanrednog stanaja sruši vladu, a sve zarad sporazuma o razmeni teritorija, preneo je prištinski Ljajmi.

Sednica kasnila sat vremena

Sa gotovo sat zakašnjenja u Prištinni je danas počelo vanredno zasedanje kosovskog parlamenta sa jednom tačkom dnevnog reda – izglasavanje nepoverenja premijeru Alljbinu Kurtiju.

Predsednica parlamenta je saopštila da je u sali prisutno 106 poslanika.

Izglasavanje nepoverenja aktuelnom kosovskom premijeru zatražilo je 44 poslanika DSK, koalicionog partnera u vlasti i dela opozicije.

Kurti je poslednji stigao u zgradu parlamenta, a među prisutnima su i poslanici Srpske liste.

Za izglasavanje nepoverenja Kurtiju potrebna prosta većina od ukupno 120 poslanika kosovskog parlamenta.

Zbog korona virusa sednica se održava bez prisustva medija i gostiju.

U parlamentu je viđen i ambasador SAD Filip Kosnet, koji se uoči početka sednice sastao sa predsednicom Osmani.

Ambasador SAD u zgradi parlamenta

Za razliku od ambasadora Francuske i Nemačke u Prištini, koji su juče uputili zajednički poziv DSK-u da odustane od zahteva za izglasavanje nepoverenja, Kosnet je, piše Ekspres, podržao održavanje sednice i pozvao institucionalne lidere da poštuju kosovski ustav.

„Kao što sam danas rekao premijeru Kurtiju, važno je da skupština i sve institucije poštuju ustav“, rekao je juče Kosnet.

Ambasadori Francuske i Nemačke u Prištini juče su tražili od DSK da odustane od zahteva za rušenje Kurtijeve vlade zbog krize stvorene pandemijom korona virusa.

Mustafa: Za situaciju odgovoran Kurti, ne DSK

Predsednik DSK, članice vladajuće koalicije Isa Mustafa poručio je danas ambasadorima Francuske i Nemačke u Prištini da razume njihovu zabrinutost zbog zahteva te stranke za iglasavanje nepoverenja Aljbinu Kurtiju, koji je, kaže, odgovoran za novonastalu situaciju.

Mustafa je na fejsbuk profilu uoči početka vanredne sednice parlamenta ambasadorima Francuske i Nemačke poručio da je DSK učinila sve da ubedi lidera Pokreta Samoopredeljenje u neke stvari, ali bez uspeha, ocenivši da je on „dosledno činio jednostrane akcije na štetu DSK“.

On je rekao i da je DSK svesna aktuelne situacije i pandemije korona virusa, ali da je za krizu vlade odgovoran Kurti.

„Saradnja sa Nemačkom i Francuskom, kao i sa drugim zemljama Evropske unije od suštinskog je značaja za DSK i Kosovo. Kosovo je uvek uživalo snažnu podršku ovih zemalja. Zato razumemo njihovu zabrinutost zbog trenutne situacije na Kosovu“, naveo je Mustafa.

Haradinaj:Kurti namerno isporovocirao pad vlade

Opoziciona Alijansa za budućnost Kosova (ABK) bivšeg premijera Ramuša Haradinaja optužila je aktuelnog premijera Aljbina Kurtija da je namerno isporovocirao pad vlade u trenutku pandemije korona virusa.

To je, između ostalog, razlog zbog kojeg će Alijansa danas glasati za opoziv Kurtija, navode iz te stranke.

Oni ocenjuju i da je od početka bilo jasno da ova vlada neće biti stabilna, jer je „Kurti ozbiljno ugrozio odnose sa SAD i najavio ukidanje taksi“, prenela je prištinska Gazeta Ekspres.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*