Lai i šest bivših poslanika u Hongkongu proglašeni krivim, preti kazna do pet godina

(Foto EPA-EFE/JEROME FAVRE)

Hongkong – Medijski tajkun i kritičar kineskih vlasti Džimi Lai (73) i šest bivših poslanika u Hongkongu proglašeni su krivima za protivzakonito okupljanje zbog učešća u masovnim protestima 2019. godine.

Bi-Bi-Si navodi da je Lai, jedan od najistaknutijih hongkonških aktivista, optužen i još prema gradskom zakonu o nacionalnoj bezbednosti zbog sumnje da je sarađivao sa stranim snagama i ugrožavao nacionalnu bezbednost.

Svih sedmorica optuženih pred sudom izjavili da nisu krivi, ali im sada preti zatvor, prenosi Bi-Bi-Si.

Dvojica drugih aktivista ranije su se već u odovojenom postupku izjasnila krivim i preti im kazna do pet godina zatvora, a izricanje kazni celoj grupi će biti urađeno naknadno.

Tokom izricanja presude danas, mala grupa pristalica okupila se ispred suda sa transparentima koji su suđenje nazivali političkim progonom, prenosi Bi-Bi-Si.

Britanija je Hongkong vratila Kini 1997. godine, a Osnovni zakon stvoren je prema sporazumu o primopredaji po principu „jedna zemlja, dva sistema” koji bi trebalo da zaštiti određene slobode za Hongkong.

Bi-Bi-Si navodi da su strahovi kod jednog dela građana Hongkonga da Peking svojom politikom želi da odustane od ovog modela doveli do masovnih protesta 2019. godine,prenosi Tanjug.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*