Lajčak: Dijalog prioritet i za Beograd i za Prištinu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beogrda i Prištine, Miroslav Lajčak kaže da su tokom prošlonedeljnih poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, Briselu, sve strane pokazale jasno opredeljenje da će se lično sastati za par nedelja i definisati nastavak dijaloga.

Prošle nedelje u Briselu bili smo jasni. Ako je do sada možda i trebalo, sada više nije potrebno da se bilo ko ubeđuje oko važnosti nastavka dijaloga“, kaže Lajčak.

Lajčak: Dijalog prioritet i za Beograd i za Prištinu (arhivska fotografija)

Lajčak: Dijalog prioritet i za Beograd i za Prištinu (arhivska fotografija)

Miroslav Lajčak je na konfererenciji „Geopolitičke igre na Zapadnom Balkanu“, koji je organizovao italijanski Institut za međunarodne političke studije ( ISPI), poručio da dijalog Beograda i Prištine ne može da čeka i da je taj proces „prisutan u svemu“ što se radi kada je reč o napretku.

Na pitanje o stavu Aljbina Kurtija da „dijalog nije prioritet“, Lajčak ocenjuje da je tokom svog dugog diplomastkog staža naučio da „prioriteti biraju tebe, a ne ti prioritete“.

„Dijalog je prioritet i za Beograd i za Prištinu. Njihova budućnost je vezana za napredak u evropskoj agendi, a to ide kroz dijalog. Dijalog nije nešto što može da čeka i prisutan je u svemu“, poručio je Lajačk.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beogrda i Prištine dodaje da je normalizacija odnosa neophodna i Beogradu i Prištini, ali i za evropsku budućnost regiona.

„Čekanje je samo odlaganje rešanja do koga mora doći. Verujem da je rešenje dostižno uz političku volju Beograda i Prištine i kroz aktivnu ulogu EU i zemlja članica koje su te koje daju evropsku perspektivu“, poručio je Lajačak.

Naglašava da ne želi da spekuliše o rokovima za postizanje konačnog, sveobuhvatnog i pravnooobavezujućeg sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine, ali napominje da će do rešenja doći „onoliko brzo koliko su strane u procesu spremena da napreduju“.

Lajčak je ocenio i da su „‘non pajepri’ i ideje, kojima se kao rešenje za dijalog Beogrda i Prištine predlaže pomeranje garanica, opasni, da poromovišu rat i ispunjenje snova Miloševića i Tuđamana“.

„Takve ideje su odbijene i to pogotovo iz samog regiona. Plan A je da Zapadni Balkan uđe u EU i tu nema dileme“, zaključio je Lajčak.

 

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*