Lajčak: Sastanak bio težak, potpuno različiti pristupi

Sastanak delegacija Beograda i Prištine na visokom nivou bio je težak i pokazao je potpuno različit pristup dve strane, izjavo je visoki predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

„Posledica toga je da smo danas postigli veoma malo“, rekao je Lajčak nakon sastanka Vučića i Kurtija u Briselu.

Rekao je da je razgovarano o nekoliko različitih predloga, a da je jedini ishod o kojem danas može da izvesti da će se dijalog nastaviti.

„Strane su se saglasile da će glavni pregovarači održavati sastanke na mesečnom novou pod posredstvom Evropske unije, da će se rešavati aktuelna pitanja i pripremiti sastanci na visokom nivou u odgovarajućem trenutku“, kazao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti su se dogovorili da se sastanu u septembru.

„Za nas, Evropsku uniju, važno je da naglasimo da evropska budućnost Srbije i Kosova zavisi od normalizacije njihovih odnosa. Zato očekujemo od obe strane da rade zajedno, da prevaziđu nasleđe prošlosti i reše sva nerešena pitanja“, naveo je Lajčak.

Današnjem sastanku na viskom nivou prisustvovao je i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj.

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*