Lambda soj registrovan u Donjoj Austriji

EČ, SOFIJA –

U austrijskoj pokrajini Donja Austrija registrovan je prvi slučaj zaraze lambda sojem korona virusa.

Jedan turista iz Perua pozitivno je testiran u opštini Genzerndorf pored Beča, a utvrđeno je da je zaražen lambda sojem

On je, inače, izlečen i napustio je Austriju.

Pokrajinske vlasti su ukazale da je oboleli odmah izolovan, pa nikoga nije zarazio.

Lambda soj je zarazniji od drugih sojeva korona virusa, a trenutno je najprisutniji u Južnoj Americi.

U Bugarskoj danas na snagu stupile nove mere

Od danas su u Bugarskoj na snagu stupile nove mere za sprečavanje širenja korona virusa koje, između ostalog, podrazumevaju drugačiju organizaciju rada i rad od kuće u državnoj administraciji gde je to moguće.

Novim merama predviđeno je da u državnoj administraciji radni dan počne između 7.30 i 10 sati ujutru, kao i da se broj zaposlenih koji dolaze na posao smanji na 50 odsto, a druga polovina da, ako je to moguće, radi od kuće, prenosi portal Novinite.

bugarska, korona, kovid, maska, lekari

Izvor: EPA-EFE/VASSIL DONEV

U uredbi koju je potpisao ministar zdravlja, značajno će se smanjiti broj ljudi u javnom prevozu.

Takođe za određene događaje uvedeno je pravilo da učesnici i posetioci moraju da imaju negativan PCR test ili potvrdu o vakcinaciji.

To se odnosi, navodi se, na konferencije, seminare, kampove za treniranje, izložbe, kulturne i zabavne događaje, sportska takmičenja, bazene, spa i velnes centre.

Suspendovani nevakcinisani lekari

Na Siciliji lokalna zdravstvena ustanova suspendovala je 49 lekara za koje je utvrđeno da se još uvek nisu vakcinisali protiv kovid-19, javlja agencija Ansa.

“Lekar koji može, a izbegne da se imunizira, najgori je primer za društvo. Vakcinacija je ne samo akt lične zaštite već i neophodna mera koju svaki lekar mora da preduzme da bi zaštitio svoje pacijente i kolege”, izjavio je direktor regionale zdravstvene ustanove Anselmo Mededu.

Slučaj suspendovanih lekara na Siciliji nije usamljen. Širom Italije sprovodi se slična mera, jer prema odluci vlade od ove godine, medicinsko osoblje je obavezno da se vakciniše, u protivnom biće suspendovani, bez plate, ili raspoređeni na radna mesta gde ne dolaze u kontakt sa pacijentima.

Oko hiljadu suspendovanih lekara već je pokrenulo tužbu protiv ove mere.

Prema pisanju agencije, u Italiji ima još oko 45.000 medicinskog osoblja koji nisu imunizirani.

Suspenzija nevakcinisanog medicinskog osoblja nije samo pitanje poštovanja ili izbegavanja epidemioloških mera, već zadire i u drugi problem sa kojim se Italija suočava godinama – nedostatak lekara i medicinskih sestara.

U ovom trenutku nedostaje više od 60.000 medicinskih sestara.

Među zaposlenim medicinskim osobljem, u bolnicama je mnogo stranaca, a više puta su putem svojih sindikalnih organizacija tražili bolje plate i uslove rada.

U italijanskim bolnicama već sada nedostaje lekara, a prema procenama, oko 20.000 lekara specijalista će nedostajati narednih godina.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*