Lašet: Nemačka mora tražiti načine za saradnju sa Rusijom

BERLIN –

Lider nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Armin Lašet podržao je spoljnu politiku koja razvija odnose u više pravaca i upozorio na opasnosti od ukidanja dijaloga sa Rusijom i Kinom.

„Spoljna politika je uvek bila sredstvo potrage za načinima saradnje sa zemljama koje imaju različite društvene modele. To se tiče Kine, Rusije i arapskih zemalja“, rekao je Lašet u razgovoru za list Handesblat, prenosi TASS.

armin, laset, cdu

Tanjug (AP Photo/Michael Sohn)

Dodao je da bi se u suprotnom Nemačka morala ograničiti na odnose sa nekoliko evropskih zemalja.

„Ovo nije dovoljno za svetsku silu. Za nas je od suštinske važnosti da svoje ekonomske odnose ne razmatramo izolovano, već da ih uvek povezujemo sa dijalogom o pravnoj državi i poštovanju ljudskih prava i da jasno reagujemo na njihovo nepoštovanje“, rekao je Lašet.

Krajem januara premijer Severne Rajne-Vestfalije, koji je kandidat CDU za kancelara na narednim izborima, izjavio je da je Rusija u mnogim aspektima bila protivnik Zapada, ali da se moraju tražiti načini za saradnju sa Moskvom u glavnim pitanjima.

Kao primer Lašet je pomenuo napore za primenu Pariskog klimatskog sporazuma i rešavanje sukoba kao što je onaj u Libiji.

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*