Lažni Vučićev savetnik pretio smrću sudijama

Zvonko Cvetković, višestruko osuđivani prevarant, predstavljao se i kao tužilac, agent BIA, policajac ili lekar, a od žrtava je obmanama iznuđivao velike sume novca Palata pravde u Nišu, piše Politika.

Niš – Mnogo toga čudnog događalo se u prošlosti u srpskim sudnicama – u istragama i na saslušanjima svedoka, tokom iznošenja dokaza ili mišljenja veštaka, u krivičnim postupcima i za vreme izricanja kazni. Nikada se međutim, koliko je poznato, nije desilo, da dokazani i prevejani kriminalac dođe u sud na zakazano ročište kao optuženi i da pred ulazak u sudnicu pokuša da se predstavi kao delilac pravde i tužitelj.

A to je, upravo, uradio Zvonko Cvetković (66), iz Kragujevca, više puta osuđivan za prevare, protiv kojeg se trenutno vodi više krivičnih postupaka zbog pretnji smrću sudijama i drugim radnicima pravosuđa širom Srbije. U poslednjih nekoliko godina predstavljao se i kao veoma poznat specijalni i lični savetnik predsednika Aleksandra Vučića.

Cvetković je nedavno Tužilaštvu za organizovani kriminal Srbije u Beogradu podneo krivičnu prijavu protiv jednog od sudija Višeg suda u Nišu. Taj sudija predsedava veću u postupku koji se već nekoliko godina vodi pred ovom pravosudnom ustanovom protiv Cvetkovića i tačno pre godinu dana osudio je ovog Kragujevčanina na šest godina zatvora i veliku novčanu kaznu.

Osuđen je na dugogodišnju robiju zbog teške prevare i iznude. Njegove žrtve bile su dve žene – V. M. iz Ćuprije, kojoj se prevejani prevarant predstavio kao visoki službenika BIA i od koje je jula 2015. uzeo najpre 50.000 dinara, a potom je ubedio da podigne kredit od 300.000 dinara i preda mu taj iznos, jer mu je navodno potreban da renovira kuću u Beogradu. Uzeti novac nikada nije vratio, a kuću, utvrđeno je, niti je imao, niti je renovirao. Preko ove Ćuprijčanke upoznao je Nišlijku N. R., koja se bavi privatnim preduzetništvom i koju je u novembru iste godine ojadio za oko 30.000 evra.

Otkriven je u teškom kriminalu – u prevarama, ucenama i reketiranju, tokom sedmodnevnog radnog boravka u to vreme premijera Srbije Aleksandra Vučića sa članovima vlade s jeseni 2016. godine u Nišu. Tokom organizovanih razgovora premijera sa građanima, Nišlijka N. R. zatražila je prijem kod Vučića i ispričala mu do detalja dotle nezabeleženu prevaru na srpskim prostorima: kriminalac iz Kragujevca se predstavio kao lični i specijalni savetnik Aleksandra Vučića za bezbednost, koji poseduje informacije da „tajne službe” pripremaju likvidaciju ove žene i njene porodice.

Pritom je rekao da ubistvo ove Nišlijke i članova njene porodice, on kao savetnik srpskog premijera, jedini može da spreči. Zauzvrat je od nje tražio (kasnije i uzeo) 29.600 evra i 400 švajcarskih franaka. Kada je odmah posle toga identifikovan, pronađen i uhapšen, izveden je na sud i prošlog leta osuđen na šest godina zatvora.

Presuda sudskog veća Višeg suda u Nišu, međutim, po žalbi Cvetkovića i njegovih branilaca, ukinuta je u niškom Apelacionom sudu. U obrazloženju apelacije navedeno je da u izrečenoj presudi i donetom rešenju Višeg suda o zatvorskoj kazni postoje nepreciznosti i propusti, zbog čega je predmet vraćen na ponovno odlučivanje.

Upravo ukidanje presude iz jula 2020. godine, osuđeni Cvetković iskoristio je za pokušaj da predsednika sudskog veća dovede na optuženičku klupu i izvede pred sud kao okrivljenog. Po dolasku u nišku Palatu pravde na ponovljeno suđenje, Zvonko Cvetković sačekao je predsednika sudskog veća, koji je i u prethodnom procesu vodio postupak protiv njega, i na ulazu u sudnicu uručio mu dokument kao dokaz da je on, prevejani kriminalac, odlučio da sudiju krivično goni.

Pored prijave koju je podneo Tužilaštvu za organizovani kriminal, Cvetković je, takođe zbog ukidanja prvostepene presude, od Višeg suda u Nišu zatražio i izuzeće predsednika sudskog veća u procesu koji je nedavno trebalo da počne u ponovljenom postupku. Početak ponovljenog suđenja je odložen do odluke Višeg suda o tome da li će prihvatiti Cvektovićev zahtev za izuzeće sudije.

Zvonko Cvetković je i ranije osuđivan pošto je izvršio niz prevara, iznuda i drugih krivičnih dela, među kojima su lažno predstavljanje (kao lekar, sudija Kasacionog suda, agent BIA, službenik policije…), pretnje smrću, ucene i drugo. Pored ponovljenog suđenja za iznudu i tešku prevaru u Višem sudu, protiv njega se trenutno vodi još nekoliko sličnih krivičnih i prekršajnih postupaka.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*