Lekari upozoravaju da je četvrti talas pred nama, na udaru nevakcinisani

Od početka pandemije testirano je ukupno 4.608.706 osoba, a registrovano 719.913 slučajeva koronavirusa. Do sada je od posledica zaraze preminulo ukupno 7.103 obolelih, a procenat smrtnosti je 0.99 odsto. Na bolničkom lečenju nalaze se 327 pacijenata, od kojih je devet na respiratoru.

Prema poslednjem preseku, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 249 osoba, od 8.596 testiranih uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je pet pacijenata. Na respiratoru se nalazi devet osoba.

Poslednjih nekoliko dana, raste broj novozaraženih koronavirusom. Stručnjaci ističu da nas brojevi upozoravaju da je četvrti talas pred nama, i da će na udaru biti nevakcinisani, te da je neophodno ubrzanje vakcinacije.

Upozoravaju da na to što ponovo imamo trocifren broj zaraženih utiče nizak stepen vakcinacije protiv kovida, a najveći trenutni problem je mala vakcinisanost među mladima.

Stručni komitet za imunizacijupreporučio je treću dozu vakcine protiv koronavirusa.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek navodi za RTS da se uvođenjem treće doze, dodatno štite osetljive kategorije stanovništva, čiji imunološki sistem daje slabiji odgovor na vakcinaciju, zdravstveni radnici koji su u stalnom kontaktu s pacijentima, kao i svima koji to žele.

Apeluje na mlade između 18 i 30 godina da se vakcinišu, kako bi, kako kaže, imali mnogo mirniju jesen nego što nas očekuje.

Doktor Predrag Kon, član Kriznog štaba ukazao je da veoma bitno da određene kategorije ljudi, pre svega zdravstveni radnici i stariji sugrađani, obavezno budu vakcinisani.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*