Lekarska komore Austrije predlaže poreske olakšice za vakcinisane

(EPA-EFE/APA/HANS PUNZ / POOL)

BEČ– Predsednik Lekarske komore Austrije Tomas Sekeres zatražio je poreske olakšice za vakcinisane, kao meru za podsticanje rasta stope vakcinacije u Austriji.

Oko 61 odsto stanovništva Austrije je potpuno imunizovano protiv koronavirusa, što je, prema njegovim rečima, premalo u borbi protiv pandemije.

Sekeres smatra da bi poreske olakšice za vakcinisane bile efektivna i mera koja vodi ka cilju – povećanja stope vakcinisanosti.

„Svako ko se vakciniše time daje važan doprinos povratku normalnosti i izbegavanju zaključavanja, mera koja je skupo koštala državu. Tu spremnost država treba da nagradi, u aktuelnoj vanrednoj situaciji u kojoj se nalazimo, poreskim olakšicama”, predložio je on.

Sekeres je kazao da treba izvagati troškove te mere, nagraditi lični doprinos društvu, i troškove po privredu i socijalne posledice mogućeg daljeg zaključavanja ili zadržavanje mera, te i opterećenje po zdravstveni sistem.

O visini poreskih olakšica, i primeni te mere, treba, dodaje, da odluči politika.

Ukazao je na studije i istraživanja koja pokazuju da dalji podsticaji deluju motivišuće na nevakcinisane.

„Ako uspemo, visokom stopom vakcinacije da ukinemo epidemiološke mere, onda bi se ova investicija svakako isplatila”, poručio je Sekeres, prenosi Tanjug.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*