Vučić u Sloveniji na samitu Brdo-Brioni, a potom u radnoj poseti sedištu NATO-a u Briselu

BEOGRAD/ BRISEL –

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u Republici Sloveniji, gde će učestvovati na sastanku lidera procesa Brdo-Brioni.

Samit Brdo-Brioni prvobitno je bio planiran za prošlu godinu, da bi se poklopio sa 10. godišnjicom te inicijative, ali je dva puta odložen zbog pandemije korona virusa.

Očekuje se da lideri usvoje zajedničku deklaraciju kojom šalju snažnu poruku o važnosti procesa proširenja Evropske unije, koji mora biti brži i ne sme se fokusirati samo na pojedine zemlje, već na čitav region Zapadnog Balkana.

Inicijativa Brdo-Brioni je zajednička slovenačko-hrvatska inicijativa, pokrenuta 2010. godine, u nastojanju da poveća poverenje između zemalja u regionu i pomogne im da se pridruže EU.

Sa Stoltenbergom o KFOR-u, saradnji Srbije i NATO…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, boraviće danas i u radnoj poseti sedištu NATO-a, gde će se sastati sa generalnim sekretarom Alijanse, Jensom Stoltenbergom, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.

vucic stoltenberg

Izvor: Vlada Srbije, ilustracija

Na agendi bilateralnog sastanka naći će se politički dijalog, partnerski i praktični mehanizmi saradnje Srbije i NATO-a, kao i misija KFOR i njena uloga u očuvanju bezbednosti na Kosovu i Metohiji.

Očekuje se i da predsednik Srbije i generalni sekretar NATO-a razmene stavove i o borbi protiv pandemije i kampanji vakcinacije, kao i o ekonomskom napretku i evrointegracionom putu Srbije.

Predviđeno je da se posle sastanka, oko 17 sati, Vučić i Stoltenberg zajedno obrate medijima iz zgrade sedišta NATO-a u Briselu.

Predsednik Vučić u Brisel stiže direktno sa samita lidera Zapadnog Balkana Brdo-Brioni u Sloveniji, a zatim nastavlja put za Prag, gde će boraviti u dvodnevnoj radnoj poseti Češkoj.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*