Likovna kolonija u Petkovici inspiracija mladim slikarima

NOVI SAD: Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama uspešno je do sada realizovao 11 likovnih kolonija u fruškogorskom manastiru Petkovica, koje se održavaju od 2009. godine, rekla je otvarajući izložbu slika sa Kolonije u Petkovici Dragana Milošević, resorni sekretar.

                   Foto: vojvodina.gov.rs

Sam manastir Petkovica, kako je istakla Miloševićeva, jeste dragulj srpske kulture još od XVI veka i kao takav idealno je mesto za stavaralačko-umetnički rad, koji je danas ovde u holu Pokrajinske vlade pred nama.

Slikari koji učestvuju na ovoj tradicionalnoj likovnoj koloniji, naglasila je Miloševićeva, ostvaruju višestruke prednosti jer dobijaju uslove za nesvakidašnji stvaralački rad u ambijentu manastira kreirajući nova umetnička dela.

Posebno mi je drago, smatra resorni sekretar, što je Sektor za odnose s verskim zajednicama uspostavio saradnju sa Galerijom Matice srpske i akademskim slikarom mr Danilom Vuksanovićem, kao selektorom Kolonije, čime je ostvaren vid posebne međuresorne saradnje, jer se izborom iskusnih akademskih slikara i mladih neafirmisanih studenata i umetnika stvara poseban utisak i na samim slikama pred nama.

Sekretar Dragana Milošević na samom kraju je naglasila da svrha ove likovne kolonije jeste da se manastiru Petkovica pomogne putem umetničkih dela, koja promovišu manastir kao nosioca dragocene duhovne baštine srpske kulture u AP Vojvodini.

                          Foto: vojvodina.gov.rs

U nadi da će i ova izložba, koja se u holu Pokrajinske vlade održava drugu godinu zaredom, postati tradicionalna, kao i sama kolonija, otvaram izložbu, rekla je na kraju Dragana Milošević.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*