Liverpulski taksista sprečio teroristu da izvrši masakr

Dejvid Peri ispred bolnice zaključao bombaša u automobilu koji je zatim aktivirao eksplozivnu napravu i poginuo

Taksi u plamenu posle eksplozije (Printskrin)

Po izveštajima agencija
Eksplozija ispred Ženske bolnice u Liverpulu koja se dogodila u nedelju proglašena je terorističkim činom, saopšteno je iz policije. „Herojski čin taksiste sprečio je ono što je moglo biti užasna katastrofa”, izjavila je gradonačelnica Liverula Džoan Anderson, javlja Bi-bi-si. Sumnja se da je napad izveden nešto pre 11 sati pre podne jer se baš u to vreme, te nedelje u novembru, tradicionalnio širom Velike Britanije održavaju komemoracije u znak sećanja na poginule u ratovima. Na fotografijama sa lica mesta vidi se zapaljeno vozilo, dok se dim uzdiže iznad zgrade, preneo je Skaj njuz. Prema raspoloživim podacima taksi se zaustavio kod bolnice neposredno pre detonacije.

Taksista Dejvid Peri je parkirao automobil ispred Ženske bolnice baš u trenutku kada su počela dva minuta ćutanja u čast doprinosa britanskih vojnika u dva svetska rata i kasnijim konfliktima. Vozilo je ubrzo eksplodiralo, Peri je, odmah istrčao iz vozila a pretpostavlja se da je prethodno zaključao zadnja vrata automobila gde je sedela njegova mušterija. Peri je prebačen u bolnicu i nije životno ugrožen, dok je putnik sa zadnjeg sedišta nastradao.

Dejvid Peri (Foto društvene mreže)

Kako se osnovano sumnja putnik je zapravo bio terorista koji je napravio improvizovanu bombu a koju je, zbog neplaniranog razvoja događaja, aktivirao ranije nego što je planirao. Agencija Rojters prenosi da je policija saopštila da veruje da zna identitet putnika, ali da za sada ne može da ga otkrije.

„Motiv napada se i dalje istražuje. Svesni smo da se ceremonija povodom Dana sećanja održavala u neposrednoj blizini bolnice i da je naprava eksplodirala oko 11 časova. Za sada ne možemo da utvrdimo vezu između dva događaja, ali to jeste smer u kome ide istraga”, rekao je Rus Džekson, koji je na čelu policijske protovterorističke jedinice.

Već tokom prvih sati istrage trojica osumnjičenih su uhapšeni po odredbama zakona o borbi protiv terorizma, a u istragu je uključena i tajna služba MI5. Inspektori iz protivterorističkog odeljenja lokalne policije saopštili su da su u kvartu Kensington u Liverpulu uhapšena trojica muškaraca stara 29, 26 i 21 godinu.

Specijalac SAS-a na ulicama Liverpula (Instagram)

Policija je sprovela racije u pojedinim delovima ovog grada, tokom kojih su čak i evakuisani neki stanovnici. Bi-bi-si prenosi svedočenje Karla Besanta koji se u vreme eksplotije zatekao u bolnici u kojoj se porodila njegova partnerka.

„Bili smo tako blizu i ona je hranila bebu kada se to dogodilo. Čuli smo jak prasak i pogledali kroz prozor. „Videli smo da gori auto iz koga je neko iskočio”, kaže Besant.

Britanski premijer Boris Džonson je na Tviteru je napisao: „Moje misli su sa svima onima koji su pogođeni užasnim incidentom u Liverpulu. Želim da se zahvalim službama hitne pomoći na brzoj reakciji i profesionalnosti, a policiji na kontinuiranom radu na istrazi.

Ženska bolnica u Liverpulu godišnje primi oko 50.000 pacijentkinja i najveća je te vrste u Evropi, navodi Bi-bi-si.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*