Ljubičasti dan protiv stigmatizacije obolelih od epilepsije

Svetski dan podizanja svesti o epilepsiji, takozvani Ljubičasti dan, posvećen je načinima da se spreči društvena stigma kojoj su pacijenti izloženi, kaže za RTS Aleksandar Ristić sa Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije.

Ljubičasti dan obeležava se danas na inicijativu devotogodišnje devojčice iz Kanade, koja je zbog usamljenosti i nerazumevanja želela da pokaže drugima da nije drugačija zato što je bolesna.

U svetu oko 100 miliona osoba ima epilepsiju, u Srbiji se procenjuje da ih je oko 70.000.

Dr Aleksandar Ristić sa Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije kaže za RTS da je epilepsija često neurološko oboljenje, koje može da dobije svako, mada je najčešće kod dece i starih.

„Ljubičasti dan je posvećen podizanju svesti o ovoj bolesti i načinima da se podigne znanje o bolesti i da se spreči stigma kojoj su pacijenti sa epilepsijom izloženi. U tom kontekstu, srpska Liga za borbu protiv epilepsije napravila je jednu vrstu dokumentarnog filma o jednom hirurškom lečenju“, istakao je Ristić.

Što se tiče imunizacije obolelih od epilipsije, ističe da je vakcinacija osnovna civilizacijska tekovina i da ne postoji nijedna kontraindikacija i da i oboleli od epilepsije treba da se vakcinišu.

Navodi da lekova ima dovoljno i da oko 70 odsto bolesnika praktično živi normalno i nema epileptične napade.

Važan poduhvat – operacija u budnom stanju

Na Klinici za neurohirurgiju nedavno je izveden važan poduhvat – operacija u budnom stanju kod mladića Stefana, koji ima epilepsiju.

Vladimir Baščarević iz Klinike za neurohirurgiju kaže da je momak odlično.

„Hirurgija epilepsije ovde je prisutna mnogo godina, od 70-ih. Na klinici se pacijenti sa epilepsijom operišu, to su radili moji profesori, kolege. Mi smo to sada nastavili, proširili smo neke aspekte lečenja, dobili smo novu opremu“, navodi Baščarević.

Hirurgija u budnom stanju, kako je objasnio, omogućava sigurno uklanjanje bolesti. „Ako je pacijent u anesteziji svo vreme operacije, mi čekamo da se pacijent probudi, i da se onda izvrše testiranja kojima ćemo videti da li je pacijent oštećen“, kaže Baščarević.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*