Ljubljana: 8. marta slavimo stvaraoce

  • Ljubljana, 5. marta 2021. – 8. marta, na Međunarodni dan žena, u Ljubljani, gradu Uneskovog grada književnosti, pridružujemo se inicijativi za uspostavljanje puta pisaca, a zajedno sa mnogim izdavačima pripremili smo izbor knjiga domaćih i stranih knjiga. autori. kod kuće. Ženski put fokusiraće se na žene koje su obeležile borbu za ljudska i ženska prava početkom 20. veka.
  • Njihova jedinstvena uloga u istoriji i kulturnom nasleđu slovenskog sveta i čitave Evrope bila je izuzetno važna, ali nikada zaista priznata. Staza će povezati simboličke i fizičke tačke njihovog života i rada – muzeje, spomen sobe, čitaonice, spomenike, kafiće, biblioteke i druge javne prostore. U Ljubljani ćemo se fokusirati na predstavljanje dve značajne autorke – spisateljice i publicistkinje Zofke Kveder i pesnikinje Lili Novi.
  • Blisko ćemo sarađivati sa institutom Divja misel, koji već uspešno sprovodi programe za popularizaciju ženskih autorki u okviru Vodnikove kuće. Inicijativu za uspostavljanje Staze pisaca, koja će se takođe takmičiti za titulu Kulturnog saveta Saveta Evrope, dao je Forum slovenskih kultura. Iako istorija književnosti priznaje umetnička dostignuća žena pisaca, šira publika još uvek nije otkrila njihov život i književna dela.
  • Udruženje, koje uključuje institucije i stručnjake za književno nasleđe i evropsku istoriju, obeležava njihovu jedinstvenost i ulogu u kulturnoj istoriji čitavog slovenskog sveta i Evrope, proučava i pomaže u povećanju vidljivosti, značaja, doprinosa i ugleda žena pisaca u savremenim demokratskim društvo. Cilj projekta Evropska kulturna ruta, koji se u okviru Saveta Evrope odvija od 1987. godine, je da kroz prostor i vreme pokaže značaj nasleđa različitih evropskih zemalja koje doprinosi zajedničkom i živom kulturnom nasleđu.
  • Trenutno projekat vodi 38 kulturnih ruta sa vrlo različitim temama, ilustrujući evropsko pamćenje, istoriju i nasleđe i doprinoseći tumačenju različitosti današnje Evrope. U Ljubljani smo uključeni u dva od njih, Put evropskih groblja i Secesijski put. Udruženje žena pisaca podržavaju zemlje učesnice Foruma slovenskih kultura, najaktivniji su ruski gradovi, posebno Moskva i Sankt Peterburg, Zagreb, EPK 2020 Rijeka, Ogulin sa Ivaninom kućom bajki i Beograd.
  •  

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*