Lokalni izbori u Hrvatskoj – Tomašević i Škoro u drugom krugu u Zagrebu

Prema preliminarnim rezultatima juče održanih lokalnih izbora u Hrvatskoj, Tomislav Tomašević iz platforme leve orijentacije „Možemo“ vodi u trci za gradonačelnika Zagreba, dok u Vukovaru najviše glasova ima dosadašnji gradonačelnik Ivan Penava.

U Hrvatskoj su juče održani lokalni izbori, na kojima je učestvovalo više od 38.000 kandidata za funkcije u predstavničkim telima i izvršnoj vlasti u 555 gradova i opština.

Lokalni izbori u Hrvatskoj su održani juče

Lokalni izbori u Hrvatskoj su održani juče

Prema noćašnjem izveštaju Državnog izbornog povjerenstva (DIP), Tomašević je osvojio više od 45 odsto glasova. U Zagrebu se dugo vodila bitka za drugo mesto – tek kad je bilo prebrojano 99,83 odsto glasova bilo je sigurno da u drugi krug sa Tomaševićem ide kandidat desničarskog Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, prenosi portal Indeks.

Nakon 100 odsto prebrojanih glasova, Škoro je osvojio 39.789 ili 12,16 odsto, a kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti Jelena Pavičić Vukičević 36.309 ili 11,10 odsto glasova.

U izbornom štabu „Možemo, Zagreb je naš!“ i koalicionih partnera, uverljiva pobeda Tomislava Tomaševića u prvom krugu lokalnih izbora za gradonačelnika Zagreba i više od 40 odsto podrške birača na izborima za gradsku skupštinu dočekani su uz pesme i ples.

Penava osvojio najviše glasova u Vukovaru 

U Vukovaru bivši HDZ-ov kandidat Ivan Penava, koji se kandidovao ispred liste IP-NL, HKS, ima veliku prednost nad sadašnjim HDZ-ovim kandidatom Nikolom Mažarom.

Penavi je pripalo 43,66 odsto glasova, a Mažaru 24,94 odsto.

U Splitu u drugi krug verovatno idu Ivica Puljak, kandidat Centra za gradonačelnika, sa osvojenih 27,3 odsto glasova, i Vice Mihanović iz HDZ-a s 22,33 odsto glasova.

Aktuelni zamenik gradonačelnika Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HŠ) vodi u Rijeci sa osvojenih 30,16 odsto glasova, a iza njega je kandidat grupe birača Davor Štimac sa osvojenih 16,03 odsto.

U Kninu najviše glasova za Ćaćića, Anja Šimpraga na trećem mestu

U Kninu najviše glasova – 38 odsto osvojio je dosadašnji zamenik gradonačelnika Marijo Ćaćić kandidat grupe građana, a u drugi krug ide i Nikola Blažević kandidat HDZ-a.

Na trećem mestu – sa osvojenih 13,68 odsto je Anja Šimpraga, saborska poslanica SDSS-a. Ona je prvi kandidat za čelno mesto u gradu ispred srpske zajednice još od Oluje, što se tumači kao veliki pomak.

Aktuelni gradonačelnik Knina i kandidat grupe birača za šibensko-kninskog župana Marko Jelić pobednik je prvog kruga izbora, prema prvim nezvaničnim rezultatima DIP-a.

Jelić je, nakon prebrojanih rezultata sa svih 211 biračkih mesta, osvojio 36,52 odsto, odnosno 16.557 glasova.

Aktualni HDZ-ov župan Goran Pauk osvojio je 36,10 odsto, odnosno 16.370 glasova.

U Osijeku je HDZ-ov Ivan Radić osvojio 38,68 odsto glasova, a sledi nezavisni Berislav Mlinarević, uz podršku desničarskih Domovinskog pokreta i Mosta s 19,62 odsto.

Nezvanični rezultati prvog kruga lokalnih izbora pokazuju da je šest župana, izabrano u prvom krugu, osvojivši više od 50 odsto glasova birača, dok će u ostalim županijama odluka o županu biti poznata nakon drugog kruga za dve nedelje.

Građani Hrvatske birali su opštinska veća i načelnike u 428 opština, gradska veća i gradonačelnike u 127 gradova i glavnom gradu Zagrebu koji ima status županije, i župane i županijske skupštine u 20 županija.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*