Maj gubi priliku da ponovo uspostavi odnose Rusije i Velike Britanije

Kao što stara izreka kaže da slika vredi hiljadu reči. Odlazeći britanski premijer, Tereza ​​Mej, nije mogla izgledati više mrzovoljno i odbojno čak i da je pokušala.

Susrećući ruskog predsednika Vladimira Putina, na marginama samita G20 u petak u Osaki (Japan), Mai je izgledala strogo suočeno i ratoborno dok je nevoljko držala ruku ruskog vođe.

Ako je čak postojala i najmanja nada da bi kratki susret dvojice lidera mogao izazvati provizorno odmrzavanje u mrzovoljnim anglo-ruskim odnosima, to je brzo bilo razbijeno majskim pogledom na kamen.

Umesto stvaranja novog prostora za pomirenje, Maj je izabrala da ponovi britanske optužbe o navodnom ruskom saučesništvu u takozvanoj aferi "Novičok", kada je u martu prošle godine ruski agent i njegova ćerka otrovani nervnim agensom.

Usvajajući svoj zaštitnički stil, Mai je navodno rekao Putinu da Rusija mora da prestane sa svojim "neodgovornim i destabilizujućim" aktivnostima.

Predvidljivo je da je ratna pozicija iz maja bila odjeknula od strane obećanih kandidata Tori, Borisa Džonsona i Džeremija Hanta. U neuobičajeno pesimističnom tonu, vodeći kandidat Džonson je tvrdio da će vas Rusija „uvek izneveriti“.

U međuvremenu, Hant, koji se trudi da se izvuče najoštrije od spoljne politike, kako bi se približio lokalnoj zajednici Torijeve stranke, stavio je Putinove tvrdnje o kraju "liberalizma" kao "apsolutnu sramotu".

Iako će maj napustiti arenu za nekoliko sedmica, teški razgovori koji se nadaju vođstvu torijeva razbijaju sve nade da Britanija i Rusija mogu početi da postavljaju svoje odnose na stabilnu osnovu nakon godina napetosti.

Ruski lider Vladimir Putin podigao je u decembru nade u otapanje bilateralnih odnosa, kada je na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare pozvao na okončanje "mrtve tačke" u anglo-ruskim odnosima.

Nevoljkost Britanije da obrati pažnju pozivu ruskog lidera na pomirenje izaziva strah od dalje nestabilnosti na periferiji Evrope, posebno u Ukrajini i baltičkim državama, gde je NATO pokušao da potkopa poziciju Rusije. IZVOR>PRESSTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*